Översvämningar i Italien "de värsta på 100 år"

Översvämningar i Italien "de värsta på 100 år"

Lera täcker bilar i staden Faenza, som drabbats hårt av de senaste dagarnas översvämningar.

Luca Bruno/AP/TT
Översvämmade hus, lerindränkta bilar och tiotusentals evakuerade.
I norra Italien pågår ett febrilt räddningsarbete efter de stora översvämningarna – och på sociala medier ber desperata människor som sitter fast i sina hem om hjälp.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omfattningen av skadorna efter de översvämningar som de senaste dagarna har drabbat den norditalienska regionen Emilia-Romagna blir allt tydligare. Hittills har 14 människor dött i vattenmassorna, men hur många som saknas är i dagsläget oklart, enligt La Repubblica. Italienska myndigheter betecknar också översvämningarna som de värsta som drabbat landet under de senaste hundra åren.

Ett febrilt räddningsarbete med hjälp av gummibåtar pågår nu i det drabbade området, där många framförallt äldre och funktionshindrade människor inte lyckats lämna sina hem.

Räddningstjänsten gör också framsteg – och under torsdagen räddades en 97-årig kvinna från sitt sovrum med hjälp av en gummibåt i byn Botteghino di Zocca söder om Bologna, skriver BBC.

"Apokalyptisk stämning"

I den hårt drabbade staden Faenza ber hundratals personer som inte har lyckats ta sig ut från sina hem om hjälp på sociala medier, enligt La Repubblica.

"Vi bor på via Pantoli 29. Vattnet stiget snabbt – snart har det nått den översta våningen", skriver signaturen Fabrizio, enligt tidningen.

Stämningen i Faenza beskrivs som "i det närmsta apokalyptisk" efter att de två floderna Marano och Lamone svämmat över. Under torsdagskvällen uppmanade också myndigheterna invånarna att ta sig så högt upp i sina hus som möjligt – även till hustaken.

Bland de 14 dödsoffer som hittills rapporterats i översvämningskatastrofen finns ett gift par som hittades i sin lägenhet i orten Russi i närheten av Ravenna. En 70-årig man har hittats död utanför sitt hus i Cesenatico, medan hans fru sveptes med av vattenmassorna och hittades först två mil längre bort på en strand.

I staden Forlì hittades ytterligare ett gift par i sin vattenfyllda lägenhet under torsdagen. Grannar hade dagen före larmat efter att ha hört rop om hjälp – men när räddningstjänsten var på plats hade ropen tystnat, skriver La Repubblica.

Fyra äldre personer har också hittats döda i området i närheten av staden Ravenna.

Tusentals evakuerade

Över 20 floder i Emilia-Romagna har svämmat över efter de massiva regnen och 20 000 personer har hittills evakuerats i det drabbade området.

Under 36 timmar föll på vissa platser i regionen dubbelt så mycket regn jämfört med vad som vanligtvis faller under hela maj. Till följd av översvämningarna har regionen också drabbats av nära 280 jordskred.

Till följd av det allvarliga läget har myndigheterna i flera områden beordrat invånarna att lämna sina hem och bege sig till de uppsamlingsställen som iordningställts.

Redan i början av maj drog kraftiga oväder in över Emilia-Romagna, vilket ledde till att jorden redan var mättad redan inför de senaste dygnens regn.

FRÅN FÖRSTASIDAN