Över 40 grader när vallfärden till Mecka inleds

Över 40 grader när vallfärden till Mecka inleds

Förra året vallfärdade omkring en miljon muslimer till Mekka. I år, när människor i alla åldrar får delta, väntas antalet vara över det dubbla.

Amr Nabil/AP/TT
Med start i dag pilgrimsvandrar miljontals muslimer till den stora moskén i Mecka.
Eftersom hajj infaller under sommaren i år är värmen ett orosmoment.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett rekordantal på runt 14 000 anställda och fler än 8 000 volontärer kommer att ta emot de 2,6 miljoner människor som beräknas medverka, rapporterar den saudiska nyhetskanalen al-Arabiya.

Islams kalender bygger på månens faser vilket gör att hajj infaller elva dagar tidigare varje år. Medeltemperaturen för juni månad i Saudiarabien är 42 grader.

Som en förebyggande insats för pilgrimsvandrarna har de saudiska myndigheterna förberett fler än 170 sjukhus och vårdcentraler i Mecka och Medina.

Initiativ för "grön hajj"

I år är första gången sedan covidpandemin startade som vallfärden genomförs helt utan restriktioner. Förra året var endast vaccinerade mellan 18 och 65 år välkomna.

I fjol deltog närmare en miljon människor i pilgrimsvandringen. Antalet väntas mer än fördubblas i år och därmed vara tillbaka på normala nivåer.

Enligt experter kommer hajj under de närmaste decennierna både bidra till den globala uppvärmningen och påverkas av den, skriver nyhetsbyrån AP.

Muslimska aktivister har lanserat ett klimatinitiativ för ett "grönt hajj" där man uppmanar troende att endast genomföra pilgrimsvandringen en gång i livet, undvika engångsplast och kompensera för utsläppen genom att plantera träd.

Väntas bli fler

Antalet pilgrimsvandrare väntas dock öka de närmsta åren vilket bland annat innebär fler långdistansflyg, bussar och bilar och mer vatten och el.

Vallfärden är en av islams fem pelare. Den genomförs på fem dagar, innehåller ett antal ritualer och inleds med att pilgrimerna går sju varv motsols runt den svarta stenen Kaba.

FRÅN FÖRSTASIDAN