Över 200 gripna vid franska pensionsprotester

Över 200 gripna vid franska pensionsprotester

Demonstranter vid Place de la Concorde i Paris, inte långt från Palais Bourbon där nationalförsamlingen sammanträder.

Thomas Padilla/AP/TT
Våldsamma demonstrationer bröt ut på flera håll i Frankrike på torsdagskvällen efter att regeringen tvingat igenom kontroversiella pensionsreformer. Demonstranter möttes på flera håll av tårgas och vattenkanoner och bara i Paris greps över 200 personer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tusentals fransmän samlades på torsdagen i flera storstäder för att protestera mot de nya pensionslagar som regeringen drivit igenom utan att ha stöd i nationalförsamlingen.

De flesta demonstrationerna ska till en början ha gått lugnt till, men framåt kvällen blev det på flera håll våldsamt, rapporterar franska medier.

Det har rapporterats om bränder, skadegörelse och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Molotovcocktails

Bara i Paris greps över 200 personer vid Place de la Concorde, ett stenkast från nationalförsamlingens lokaler, på torsdagskvällen.

Där liksom på andra håll i landet använde polisen både vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranterna. I Nantes i västra Frankrike ska demonstranter bland annat ha kastat molotovcocktails mot poliser.

Stämningen beskrivs på många håll som hotfull och hatisk mot regeringsföreträdare och inrikesminister Gérald Darmanin ska ha efterlyst stärkt personskydd åt landets folkvalda, rapporterar Franceinfo.

Paragraf 49.3

President Emmanuel Macrons regering har länge försökt samla stöd för en höjning av pensionsåldern i Frankrike. Senaten röstade för regeringens linje men nationalförsamlingen hotade att stoppa förslaget.

Då drog regeringen och premiärminister Élisabeth Borne i nödbromsen och utlöste på torsdagen paragraf 49.3 i grundlagen. Den ger premiärministern rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger.

– Élisabeth Borne utlöste 49.3. Hon utlöste en bomb. Det kommer att göra folk ännu argare, säger Engéline Allée, 48 år, som arbetar vid Paris kollektivtrafikbolag RATP, till France 24.

Engéline Allée tillägger att hon tycker att hela regeringen bör avgå.

FRÅN FÖRSTASIDAN