Oväntat lugnt när Trump kom till rätten

Oväntat lugnt när Trump kom till rätten

Trumpanhängare utanför domstolen på Manhattan.

John Minchillo/AP/TT
Anhängarna jublade, motståndarna buade. Men de befarade konfrontationerna uteblev när Donald Trump åtalades i New York.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hundratals journalister och fotografer samlades redan tidigt på morgonen mittemot domstolen på nedre Manhattan där USA:s förre president skulle få ta del av de åtalspunkter som riktas mot honom.

Men när han väl kom missade de flesta supportrar honom när han gick in i domstolsbyggnaden. Det gick helt enkelt inte att se honom. I stället kom det största jublet när hans inlägg på sociala medier lästes upp.

"Det är overkligt. De ska gripa mig. Obegripligt att detta händer i USA", skrev Trump på sociala medier under bilfärden.

"Helt grundlöst"

Polisbevakningen var under dagen varit massiv och helikoptrar hovrade över staden. Men Trumps anhängare var klart färre än alla journalister som också samlades.

Supportrarna var dock säkra på sin sak: Trump kommer att frias och gå stärkt ur hela händelsen.

– Åtalet är helt grundlöst. Det handlar om att försöka förstöra hans politiska karriär, men det kommer inte att lyckas, säger Paulina Farr från Long Island.

Med röd keps med Trump-tryck har hon också en flagga med en målad bild där expresidenten håller i ett maskingevär.

– Geväret är en symbol för styrka, säger hon.

Kort manifestation

Efter timmar av väntan på att Trumps allierade, den omstridda republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene från Georgia, skulle hålla ett tal kom hon – men höll bara ett kort tal omringad av ett stort antal fotografer.

Hon lyckades inte göra sig hörd trots sin megafon, en grupp demonstranter störde talet med visselpipor och ropade ”ut ur New York”. Efter talet försvann Marjorie Taylor Greene in i en vit stadsjeep, tillsammans med sina livvakter och medarbetare.

Även den skandalomsusade republikanska kongressledamoten George Santos gjorde ett kort besök i parken, och sade att han var där för att stötta Trump, men lämnade platsen efter knappt fem minuter, omringad av fotografer.

Motdemonstranter på plats

På plats fanns även en grupp motdemonstranter, som vecklat ut en stor flagga med budskap mot Trump. En motdemonstrant och en Trumpanhängare började knuffa varandra och blev omringade av ett 50-tal fotografer, men polisen avstyrde snabbt bråket.

Annars höll sig antagonisterna till att främst skrika förolämpningar mot varandra på var sin sida av en avspärrning.

– Det är ett positivt tecken att allt har gått lugnt till, trots att Trump har försökt uppmana till upplopp och protester. De är inte särskilt många där borta, sade Ron McCalla och pekade mot Trumpanhängarna.

Donald Trump har förhållandevis få anhängare i sin gamla hemstad New York, konstaterade han.

– Vi New York-bor har fördelen att vi känt Trump i generationer så vi har inte låtit oss luras av honom. Vi har alltid vetat att han är helt omoralisk och korrupt.

FRÅN FÖRSTASIDAN