Orpo om regeringsbildning: Stora utmaningar

Orpo om regeringsbildning: Stora utmaningar

Petteri Orpo från Samlingspartiet, längst fram. I bakgrunden Riikka Purra från Sannfinländarna, Anna-Maja Henriksson från Svenska Folkpartiet och Sari Essayah från Kristdemokraterna.

Heikki Saukkomaa/AP/TT
Samlingspartiets Petteri Orpo avser att bilda Finlands kommande regering med Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna.
– Vi har stora utmaningar, men med denna kombination står vi inte inför det omöjliga, säger Orpo.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samlingspartiets Petteri Orpos besked kom på en pressträff på torsdagen, skriver Yle.

Det innebär att de fyra partierna nu kommer att börja förhandla om ett regeringsprogram. Sonderingarna inför Finlands regeringsbildning har i princip pågått sedan valet.

Att partiernas åsikter skiljer sig i tunga frågor kring bland annat invandring, EU-medlemskap och miljö kan komma att leda till svårigheter kommenterades också av Petteri Orpo.

– Vi har stora utmaningar, men med denna kombination står vi inte inför det omöjliga, sa Orpo under pressträffen.

Förhandlingarna inleds nästa vecka, tillade Orpo.

– Vi använder den tid som behövs för en funktionsduglig regering i juni, med ett gott program.

Tradition av breda samarbeten

Finland har en lång tradition av breda regeringssamarbeten och Orpo skickade tidigt ut en lista med 24 frågor till alla riksdagspartier för att utröna vilka som kunde bli del av formella regeringsförhandlingar.

Sedan tidigare stod det klart att Samlingspartiet var beroende av stöd från ett av Finlands andra två stora partier: Sannfinländarna (Sannf) eller Socialdemokraterna (SDP). Dessutom behövde Petteri Orpo stöd från ytterligare ett eller flera mindre partier.

Ekonomi och invandring heta frågor

Tillståndet för den finländska ekonomin och invandringen var två av riksdagsvalets stora frågor. En utmaning för partiledarna inför de kommande regeringsförhandlingarna är nu att enas i dessa frågor, vilket också nämndes av Petteri Orpo.

– Ekonomin kan bli det största problemet, det blir inte lätt att hitta och enas om budgetåtgärderna, sa Orpo.

Samlingspartiet gick till val med ett åtgärdsprogram för att minska landets statsskuld med sex miljarder euro på åtta år.

Partiet vill också öka arbetskraftsinvandringen – vilket går på tvärs med Sannfinländarna, som istället är mycket invandringskritiska. Sannfinländarnas partiledare Riika Purra kommenterade också frågan på pressträffen.

– Det är en förhandlingsfråga, sa Purra, och öppnade upp för kompromisser.

FRÅN FÖRSTASIDAN