Oro för rysk inblandning i Sudan

Oro för rysk inblandning i Sudan

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar för "en chockvåg" om kriget i Sudan sprider sig. Arkivfoto.

Jean-Francois Badias/AP/TT
Kriget i Sudan riskerar att skapa en chockvåg i hela Afrika, varnar EU:s utrikeschef.
Finland och USA oroas över Rysslands inblandning i konflikten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Händelseutvecklingen i Sudan tas upp av flera av deltagarna på väg in till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg under måndagen.

– Vi har inte råd att låta Sudan implodera. Det kan skicka en chockvåg genom hela Afrika, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell, som själv varit i kontakt med de stridande parterna i landet.

– Det internationella samfundet sätter hårt tryck på båda sidor. Det har varit samtal med alla grannländer, alla vänner och även de två generalerna. Budskapet är det samma: ni måste få slut på kriget. Det finns ingen militär lösning på det här, säger Borrell.

Konflikten kan spridas

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är inne på samma sak.

– Det är naturligtvis viktigt att vi får ut våra medborgare. Vi har ett utmärkt EU-samarbete om evakueringen. Men EU måste också spela en mer positiv roll i att lösa situationen i Sudan. Vi måste tala med parterna och övertyga dem om en vapenvila. Om inte det sker kan Sudan komma att sprida konflikten till grannländerna och också orsaka en stor migrationsvåg, säger Haavisto.

Rysslands inblandning oroar

En särskild oro är kopplad till uppgifterna om rysk vapenhjälp till de stridande via den ökända legosoldatsgruppen Wagner.

– Det är inte rättvist att alla utlänningar bara lämnar Sudan. Om vi lämnar så lämnar vi också utrymme för Wagnergruppen och Ryssland att spela det här spelet, säger Haavisto i Luxemburg.

Oron delas av USA. Även den amerikanske utrikesministern Antony Blinken varnar för att Wagnergruppen riskerar att förvärra konflikten i Sudan

– Vi är djupt oroade över Prigozjin- gruppen – Wagner-gruppen – i Sudan, säger Blinken under en presskonferens, med hänvisning till legosoldatgruppens grundare Jevgenij Prigozjin.

FRÅN FÖRSTASIDAN