Omstridd övervakning sågas av EU-jurister

Omstridd övervakning sågas av EU-jurister

En kvinna demonstrerar i Paris 2021 mot sexuella övergrepp på barn. Nya regler för att bekämpa övergreppen på nätet har föreslagits i EU, men kritiseras som alltför långtgående. Arkivfoto.

Christopher Ena/AP/TT
Gör en u-sväng nu!
Uppmaningen till EU-länderna kommer från nätaktivister sedan förslaget för att bekämpa sexuella barnövergrepp nu också sågas av ministerrådets egna jurister.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU-kommissionens förslag om hur nätjättar och plattformar ska agera mot övergreppsmaterial på nätet har varit hett omdiskuterat sedan inrikeskommissionären Ylva Johansson presenterade det i fjol våras.

Motståndarna har döpt förslaget till "chat control" och anklagar det för att vara alldeles för övervakande i sin nit att hitta förövare.

Visst medhåll får de nu även från rättstjänsten i EU:s ministerråd som granskat förslaget och varnar för att det sannolikt kan fällas av EU:s domstol om det blir verklighet, som det ser ut just nu.

Tydliga kriterier

Rättstjänsten vill bland annat se tydligare kriterier för vilken teknik som ska användas, när någon ska granskas och på vilka grunder.

"Systemet bör riktas in på ett sådant sätt att det gäller för personer där det finns rimlig grund att tro att de på något vis är inblandade i, genomför eller har genomfört sexuella barnövergrepp, eller åtminstone har en indirekt koppling till övergrepp", heter det bland annat i ett läckt utlåtande från rättstjänsten.

"Kina-liknande"

Tyske piratpartisten och EU-parlamentsledamoten Patrick Breyer hoppas nu att Sverige, som ordförandeland i EU:s ministerråd, ser till att "omedelbart ta bort den allmänna chattkontrollen" ur lagförslaget.

"Jag manar EU-länderna att göra en u-sväng och stoppa de dystopiska Kina-liknande chattkontrollplanerna. Ingen hjälper barn med regler som oundvikligen fälls av EU:s domstol", skriver Breyer i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN