Oligarker "gråter på yachten" – men utmanar inte

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rysslands president Vladimir Putin höll ett tv-sänt tal när Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin manade till väpnat uppror i lördags.Pavel Bednyakov/Sputnik Kreml via AP/TT
Putins auktoritet försvagas knappast av Wagnergruppens uppror, säger Rysslandskännaren Alexander Gabuev.
– Det ryska systemet är inte baserat på popularitet. Det är baserat på allmän apati och förtryck, säger han om den ryske presidentens ställning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Konflikten mellan Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och den ryska försvarsledningen har pågått länge – och nådde en kulmen i fredags då gruppen inledde sin marsch mot Moskva.

Putin kallade upproret "en kniv i ryggen" och personerna som låg bakom det "landsförrädare". Genast kom rapporter om att utvecklingen kunde skapa sprickor i presidentens auktoritet.

Men Alexander Gabuev, som leder Carnegie Russia Eurasia Center, tror inte att Vladimir Putins makt är hotad.

– Människor med vapen är på hans sida. De är inte så effektiva som han skulle vilja att de var, men jag kan inte se att någon av dem byter sida eller har en egen agenda.

Det handlar om "negativ lojalitet", säger Alexander Gabuev.

– De är lojala, inte för att de stödjer saken, utan för att de är rädda för konsekvenserna. Och de har inte nödvändigtvis ett alternativt program som kan sättas i verket, så de bara följer med strömmen.

Annons

Apatisk allmänhet

Alla som har någon makt att tala om i Ryssland är antingen på regimens sida eller håller tyst, säger Alexander Gabuev. Och eftersom upproret endast har handlat om frågor som är viktiga för just Wagnergruppen är det knappast något som kommer att få ut folket på gatorna, eller som skulle skapa sprickor i eliten.

Och huruvida Putin är populär eller inte påverkar knappast hans auktoritet, enligt Alexander Gabuev.

– Han är inte en diktator som sitter vid makten för att han är genuint populär. Han är en diktator som är ansvarig för maktstrukturerna, som dödar eller fängslar oliktänkande, som kontrollerar medierna och som kontrollerar en ganska lydig befolkning.

– Folk protesterar inte, gör ingenting. Han startade ett krig mot Ukraina och vi såg ett par tusen demonstranter under 15 månader i ett land med 145 miljoner invånare. Det visar nivån på allmänhetens ointresse, och på förtrycket.

Annons

"Gråter i sitt lilla kök"

I nuläget finns det ingen som skulle vara beredd att utmana presidenten, så han kan fortsätta som vanligt, enligt Alexander Gabuev.

– Vem ska ställa sig upp och säga "kungen är naken, vi behöver en ny kung"? Det är osannolikt att det kommer att hända.

I den så kallade ryska eliten finns mycket mäktiga oligarker, men de vågar inte gå emot presidenten.

– De gråter i sitt lilla kök – eller i sitt stora kök – eller på yachten. De är rädda för att prata med varandra eftersom de vet att de kan bli övervakade. Oavsett vilka deras privata känslor är, så spelar det ingen roll om de inte kan göra något på ett samordnat och organiserat sätt, säger Alexander Gabuev.

Ingen säkerhetsgaranti

Jevgenij Prigozjin, som ledde upproret i helgen, ska enligt uppgifter ha fått straffrihet för sitt agerande och en möjlighet att ta sig till grannlandet Belarus. Men Gabuev har svårt att se det som en rimlig garanti för Prigozjins säkerhet med tanke på att landet leds av diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som har nära band till Putin.

Annons

Det har spekulerats i om hela upproret kan ha varit planerat och skett med Moskvas goda minne, något som Alexander Gabuev inte ser som troligt.

– Det låter som att man gör saken mer komplicerad än den är. Jag ser inga bevis för det.

Annons