vladimir putin

Okänt föremål hittat vid Nord Stream – Putins ord: ”Explosivt föremål”

Karta över vattnet där läckorna var.

FOTO: Anders Humlebo/TT
Ett okänt objekt har hittats nära de platser där sprängningar på ledningarna Nord Stream 1 och 2 ägde rum i september.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omskakande räddningsinsatsen – möter jättevåg
0:34

Efter reklamen: Omskakande räddningsinsatsen – möter jättevåg

(0:34)

Slå på ljud

Efter sprängningarna i september förra året upptäcktes gasläckor vid Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm. Nu uppger danska UD att ett objekt påträffats i närheten.

Danska utrikesdepartementet: ”Ingen omedelbar fara”

De danska myndigheterna har fått information från det ryska bolaget Gazprom som äger gasledningarna att ett mindre föremål har hittats vid Nord Stream 2-gasledningen, som utsattes för ett sprängattentat förra året.

"Berörda myndigheter har bedömt att observationen inte utgör en omedelbar säkerhetsrisk och att det inte finns någon omedelbar fara för människor eller fartygstrafik i området. Myndigheterna undersöker och följer situationen noggrant", skriver danska UD i ett mejl till TT.

Putins ord: ”Detonera explosivt föremål”

Uppgifterna kommer efter att Rysslands president Vladimir Putin tidigare under dagen uppgett att ryska gas- och oljeföretaget Gazprom hittat ett antennliknande föremål omkring tre mil från där explosionerna inträffade, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Experter tror att det kan vara en antenn för att ta emot en signal för att detonera ett explosivt föremål, sade Putin.

Gazprom har ansökt och fått tillstånd av danska myndigheter att genomföra en kartläggning av de skador som uppstått på gasledningarna efter sprängattentatet förra året.

TT har sökt svenska UD för en kommentar.

FOTO: Anders Humlebo/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN