Nytt ministerbesök på omstridd helig plats

Nytt ministerbesök på omstridd helig plats

Itamar Ben-Gvir har gjort sitt andra besök på Tempelberget. Arkivbild.

Atef Safadi/AP/TT
Ultranationalisten och säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir har besökt Tempelberget. Besöket är ministerns andra och väntas uppfattas som en provokation.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Jag är glad att jag kommit till Tempelberget, den viktigaste platsen för det israeliska folket" sade Ben-Gvir efteråt i ett uttalande. Han berömde också polisens närvaro som han anser "visar vem som bestämmer i Jerusalem".

Tempelberget eller al-Haram al-Sharif har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendomen. Sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.

För palestinier är Al-Aqsa-moskén en nationalsymbol och man ser besök som Ben-Gvirs som provocerande eller en potentiell förvarning om att Israel tar kontroll över området. Ben-Gvir tillhör den växande skara som kräver att judar ska få större tillgång till den heliga platsen, som han även besökte i januari.

Spänningar kring det omstridda området har tidigare lett till våldsutbrott. År 2000 besökte den dåvarande oppositionsledaren Ariel Sharon i sällskap med tusen poliser och militärer Tempelberget varpå den andra palestinska intifadan, upproret, bröt ut.

FRÅN FÖRSTASIDAN