Nya vapenleveranser till Ukraina

Nya vapenleveranser till Ukraina

Frankrikes President Emmanuel Macron välkomnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid Élyséepalatset i Paris på söndagen.

Michel Euler/AP/TT
Storbritannien ska leverera hundratals drönare till Ukraina. Det rör sig om luftförsvarsdrönare och nya attackdrönare med en räckvidd på över 20 mil.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det här är ett avgörande moment för Ukrainas motstånd mot ett fruktansvärt, aggressivt krig som de inte har valt eller provocerat fram", heter det i ett uttalande av den brittiska premiärminister Rishi Sunak som under måndagen ska träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lantstället Chequers, nordväst om London.

Beskedet kommer bara några dagar efter att Storbritannien meddelat att man skickar kryssningsrobotar av typen Storm Shadow till Kiev.

Under söndagen träffade Zelenskyj sin motpart Emmanuel Macron i Paris. I ett gemensamt uttalande utlovade Macron att skicka olika bepansrade stridsfordon till ett flertal bataljoner i Ukraina. Paris ska också fokusera på att stödja landets luftförsvarsförmåga, heter det.

Tyskland tillkännagav på lördagen att landet kommer att förse Ukraina med ett rekordstort stödpaket värt motsvarande cirka 31 miljarder kronor. Stödpaket uppges innehålla stridsvagnar av typen Leopard 1, pansarskyttefordon, drönare samt annan militär utrustning.

FRÅN FÖRSTASIDAN