Nya protester mot omstritt lagförslag i Israel

Nya protester mot omstritt lagförslag i Israel

Israeliska aktivister klädda som karaktärerna i tv-serien "The handmaid's tale" protesterar i Tel Aviv på torsdagen.

Ohad Zwigenberg/AP/TT
Regeringskritiska israeler har än en gång samlats i omfattande protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus kontroversiella lagförslag.
Förslaget innebär stora förändringar av det israeliska rättsväsendet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Demonstranterna har blockerat vägar och korsningar i kuststaden Tel Aviv i hopp om att sätta förnyad press på lagstiftarna efter veckans sammanträde i det israeliska parlamentet, som var det första på en dryg månad.

I mars meddelade Netanyahu att lagförslaget sätts på paus efter månader av intensiva och stundtals våldsamma protester – men bara under det drygt månadslånga uppehållet i parlamentet knesset. Demonstranterna har dock fortsatt att protestera varje lördagskväll.

På torsdagen har regimkritiker även samlats utanför säkerhetsministern Itamar Ben-Gvirs hem. Netanyahu uppges ha tvingats till stora eftergifter mot Ben-Gvir för att han skulle gå med på att bromsa lagförslaget – bland annat ska ultranationalisten ha fått löfte om upprättandet av ett "nationalgarde" som ska lyda direkt under honom.

Torsdagens demonstranter kritiserar inte bara lagförslaget, utan även skenande israeliska levnadskostnader och det faktum att ultraortodoxa judar slipper undan landets annars obligatoriska militärtjänst.

Syftet med det kontroversiella lagförslaget är bland annat att ge parlamentet makt att ompröva beslut i Högsta domstolen och utse institutionens domare. En bred skara kritiker fruktar att Israels demokrati är i fara om förslaget skulle bli verklighet.

FRÅN FÖRSTASIDAN