Nya protester i Oslo – samlar 750 000 till böter

Nya protester i Oslo – samlar 750 000 till böter

En av demonstranterna bärs i väg av polis i de norska regeringskvarteren.

Alf Simensen/NTB/TT
Unga urfolksdemonstranter har kånkats bort av polis, efter att ha försökt "stänga staten" i centrala Oslo. En insamling för att täcka aktivisternas böter är redan uppe i över 750 000 norska kronor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En del av aktivisterna hade på tisdagsmorgonen kedjat fast sig vid ingången till Norges finansdepartement, för att hindra tjänstemän från att ta sig till jobbet. Polisen såg detta som en säkerhetsrisk, och tog loss personerna innan de bars bort en bit och släpptes.

Aktionen har pågått i flera dagar. Den handlar om en fråga där aktivisterna har medhåll från Norges högsta domstol: En vindkraftspark på Fosen är olaglig eftersom den kränker urbefolkningens rättigheter. Men trots en HD-dom från 2021 har turbinerna ännu inte plockats ned.

Polisen har hotat med höga böter, men proteströrelsen kontrar med att vädja till sympatisörer att bidra till en insamling.

– Det är för att täcka böter, mat och resor, plakat och allt vi behöver för att genomföra aktionerna. Det är helt galet hur mycket folk som vill vara med och stödja, säger Gina Gylver, ledare för rörelsen Natur og Ungdom, till tidningen VG.

Den svenska klimatprofilen Greta Thunberg har försökt ansluta till en av protestaktionerna, som ägde rum på det norska olje- och energidepartementet. Men vakter avvisade henne häromdagen med hänvisning till säkerheten.

FRÅN FÖRSTASIDAN