Nya huvudstaden i djungeln oroar miljövänner

Nya huvudstaden i djungeln oroar miljövänner

Miljöorganisationer varnar för att bygget av Indonesiens nya huvudstad utgör ett hot för orangutanger och andra djungeldjur.

Achmad Ibrahim/AP/TT
De första spadtagen har tagits på den plats i östra Borneo där Indonesiens nya huvudstad växer fram. Men kritiska röster har höjts om att det jättelika projektet är ett hot mot miljön och mot djur som orangutanger och solbjörnar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omkring 7 000 byggarbetare är i full färd med att lägga grunden till det som ska bli huvudstad i stället för den översvämningsdrabbade och nedsmutsade mångmiljonstaden Jakarta. De viktigaste byggnaderna, såsom presidentpalatset, väntas stå färdiga i augusti 2024. Arkitekterna har inspirerats av moderna, urbana byggnader i kombination med traditionell indonesisk arkitektur. Presidentpalatset kommer till exempel ha formen av en så kallad garuda, en örnliknande fågel i den indonesiska mytologin, och som också är örikets nationalsymbol.

Myndigheternas löften om en hållbar och miljövänlig ny huvudstad – som ska bli dubbelt så stor som staden New York – har dock mötts av kritik från miljöorganisationer. De anser tvärtom att det storskaliga bygget kommer att leda till en ännu större avverkning av regnskogen och att regeringen saknar en plan för hur det unika växt- och djurlivet ska skyddas.

FRÅN FÖRSTASIDAN