Nya dokument avslöjar Epsteins sista dagar

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Amerikanen Jeffrey Epstein tog sitt liv på häktet i Manhattan 2019.
Innan finansmagnaten och sexförbrytaren Jeffrey Epstein dog i häktet på Manhattan insisterade han på att han inte var självmordsbenägen.
Han kallade sig "feg" – och sade att han inte tyckte om smärta.
Nya dokument visar hur Jeffrey Epstein tillbringade sina sista dagar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 10 augusti 2019 avslutade Epstein sitt liv i sin häktescell i New York. Han var anklagad för bland annat sexhandel – och efter hans död har konspirationsteorier om vad som egentligen hände cirkulerat.

Nu avslöjar flera tusen dokument, som nyhetsbyrån AP tagit del av, hur Epsteins psykiska hälsa var under de 36 dagarna i häktet, samt kriminalvårdens brister.

I högen finns anteckningar från kriminalvårdsanställda, mejlväxling mellan häktespersonal, vittnesmål från andra fångar och psykologiska utvärderingar – dokument som kan ge en inblick i hans sista dagar.

Klagade ständigt

Jeffrey Epstein greps den 6 juli 2019 på en flygplats i New Jersey i samband med att han återvände från Frankrike till USA i sitt privatplan.

Han gick från ett extravagant liv, klädd i kostym, till en existens i ett undermåligt häkte, iförd en orange fängelseuniform. Det var också ett av hans första klagomål – Jeffrey Epstein tyckte inte om färgen.

Annons

Fångar vittnar om en medfånge med mycket ångest, som var nedstämd, inte kunde sova, inte tyckte om hur han behandlades av andra interner, inte gillade färgen på sin uniform – och som ständigt klagade.

Då det bedömdes att Jeffrey Epstein löpte en förhöjd risk för att begå självmord flyttades han till en avdelning med extra övervakning i drygt ett dygn. Men Epstein förnekade att han skulle ta sitt liv. Han kallade sig feg. Dessutom stred det mot hans judiska religion.

Vakterna surfade

Vid sjutiden på kvällen före natten då Epstein dog hämtades han i vanlig ordning av vakterna för att duscha. Därefter fick han en kvart på sig att ringa. Senare visade det sig att han valt att ringa en då 30-årig flickvän.

Två vakter skulle ha vakat över Epstein natten då han hittades död, men lämnade in falska uppgifter kring detta – vilket de senare erkände. I stället för att övervaka den högprofilerade fången låg de och sov – eller surfade på nätet.

Annons

Nyheten om Jeffrey Epsteins död nådde allmänheten före hans anhöriga, advokater och åklagare, som inte visste hur, när eller på vilket sätt han hade dött.

De samlade dokumenten kastar ljus över kriminalvårdens brister under de kritiska timmarna efter Epsteins död.

Undermålig hantering

"Vi behöver så snart som möjligt veta grundläggande fakta, som tidpunkt och dödsorsak, vilket är ett absolut minimum", skriver åklagaren, vars namn har tagits bort, till kriminalvården.

Åklagaren skriver senare: "Det har nu gått timmar sedan detta rapporterades offentligt," och "Det är oerhört frustrerande att behöva berätta för dem att vi har mindre information än pressen."

Dokument visar även att hanteringen av häktet på Manhattan var undermålig. I en intern anteckning skyller tjänstemän på "betydande personalneddragningar, felaktig eller bristande utbildning, och brist på uppföljning och tillsyn" vid tiden för dödsfallet.

Annons

Jeffrey Epsteins advokat, Martin Weinberg, å sin sida bedömde att de intagna fick utstå "medeltida förhållanden som ingen åtalad amerikan borde ha utsatts för."

År 2021 stängdes häktet på Manhattan. Justitiedepartementets utredning pågår fortfarande.

Annons