Nya attacker – och dödstalen stiger i Ukraina

Nya attacker – och dödstalen stiger i Ukraina

Brandmän arbetar för att släcka en brand efter att ett bostadshus träffats av ryska robotar i den ukrainska staden Uman.

Bernat Armangue/AP/TT
Dödstalen stiger och flera små barn finns bland de döda och skadade i fredagens robotattacker mot Ukraina. Enligt tankesmedjan ISW har Ryssland bytt taktik för att överlista det ukrainska luftförsvaret.
Samtidigt kommer uppgifter om att Ukrainas motoffensiv närmar sig.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flyglarmet ljöd över hela Ukraina på fredagsmorgonen, samtidigt som det rapporterades om explosioner i flera städer. Totalt avfyrades mer än 20 ryska kryssningsrobotar i attackerna.

Sent på fredagskvällen skrevs antalet döda upp till 26, varav 5 barn. Det kom även rapporter om artillerinedslag i byn Bilozerka nära Cherson, där en 57-årig kvinna miste livet. Tre personer skadades också i attacken.

Samtidigt skriver den amerikanska tankesmedjan ISW att Ryssland har bytt taktik för sina luftangrepp. Ryssarna ändrar nu ofta flyghöjd och kursriktning, vilket gör det svårare för det ukrainska försvaret att upptäcka robotarna.

I Uman, en stad med 80 000 invånare drygt 20 mil söder om huvudstaden Kiev, har minst 15 personer mist livet – bland annat en tioåring och ett spädbarn, efter att två ryska robotar träffat ett niovåningshus. Det uppger Ukrainas inrikesdepartement.

Tre barn räddade

Bland de döda fanns även en 75-åring enligt räddningspersonal på platsen. Bland de skadade finns enligt uppgift tre små barn, som räddats ur rasmassorna.

Överlevande från attacken i Uman vittnar om skräckfyllda ögonblick.

– Allt glas blåstes ut, allt blåstes ut. Till och med takkronan föll ned. Allt var täckt i glas, säger Umanbon Olha Turina till nyhetsbyrån AP.

I staden Dnipro har en kvinna och ett tvåårigt barn dödats, skriver stadens borgmästare på sociala medier.

Även Kiev attackerades, skriver huvudstadsregionens militäradministration på Telegram. Där ska elva robotar ha skjutits ned av det ukrainska luftvärnet, i den första ryska robotattacken mot huvudstaden på 51 dygn. Inga skadade civila har rapporterats från Kiev, men det är ännu oklart om något mål har träffats.

Försvarsministern: Nästan färdiga

Attackerna kommer efter spekulationerna om en ukrainsk våroffensiv för att återta de ockuperade områdena i öster. Tidigare under fredagen meddelade Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov att förberedelserna "nästan är färdiga".

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gav därtill besked om att 98 procent av de utlovade stridsfordonen, 1 550 pansarfordon och 230 stridsvagnar, har levererats till Ukraina. Han tillade att Ukraina "nu har den militära kapacitet som behövs för att återerövra territorium".

I de läckta Pentagondokumenten, vars äkthet inte har kunnat verifierats, finns en tidslinje över när marken i Ukraina är "fryst", "lerig" eller "fördelaktig" – något som är viktigt i krigföring med stridsfordon.

För södra Ukraina nämns omständigheterna som "fördelaktiga" i början av maj, medan det dröjer till mitten av maj för de nordöstra ockuperade områdena.

FRÅN FÖRSTASIDAN