Nya anklagelser om rasism inom Labour

Nya anklagelser om rasism inom Labour

Diane Abbott, här tillsammans med Labours förre partiledare Ed Milliband 2010. Arkivbild.

Tim Hales/AP/TT
Brittiska Labourpartiet utesluter en av sina mer profilerade parlamentsledamöter, som nu får sitta som oberoende i kammaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Diane Abbott, tidigare inrikesminister i partiets skuggregering, har rört upp känslor efter att ha skrivit en debattartikel där hon hävdade att fördomar mot judar, romer och resande inte är rasism utan snarare ska jämställas med mobbning av rödhåriga.

Abbott, som har jamaicanska rötter, har bett om ursäkt och hävdar att den text som publicerats i The Observer bara var ett utkast. Men det var inte tillräckligt, ansåg Labours inpiskare Alan Campbell, som drog bort sitt stöd för henne.

Därmed tappar Abbott den plats i partiet hon haft sedan hon 1987 blev landets första kvinnliga svarta parlamentsledamot. Hon har det senaste årtiondet varit en ledande person inom Labour och två gånger kandiderat i partiledarval. Hon står nära tidigare partiledaren Jeremy Corbyn – som flera gånger anklagades för antisemitism när han var partiledare 2015–2020. Sedan dess har också Corbyn uteslutits och sitter som oberoende i parlamentet.

Dessutom fick partiets utbildningspolitiska talesperson Rebecca Long-Bailey lämna sin post 2020 efter antisemitiska yttranden. Även Long-Bailey har varit nära lierad med Jeremy Corbyn.

FRÅN FÖRSTASIDAN