Ny upptrappning: Attackhelikoptrar på Västbanken

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Israeliska soldater i Jenin. Arkivbild.Majdi Mohammed/AP/TT
För första gången på 20 år har Israel satt in attackhelikoptrar på Västbanken, rapporterar israeliska medier. Det skedde i samband med en "massiv eldstrid" efter en dödlig israelisk räd i Jenin.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det började med att israelisk militär mitt i natten gav sig in i staden för att gripa efterlysta extremister.

"När säkerhetsstyrkorna lämnade staden träffades ett militärfordon av en sprängladdning vilket skadade fordonet", enligt det israeliska försvaret, IDF. "För att hjälpa till i att få ut styrkorna öppnade IDF:s helikoptrar eld", fortsätter uttalandet enligt nyhetsbyråer.

15-åring dödad

Flyganfall med helikoptrar och stridsplan har ofta förekommit över Gazaremsan, men på Västbanken rapporteras Israel tidigare inte ha satt in så tunga vapen sedan "den andra intifadan" – för ungefär 20 år sedan.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s reportrar på plats fortsatte eldstriderna i flera timmar. Palestinska myndigheter bekräftar hittills fem dödsoffer, varav en 15-årig pojke. Ett större antal palestinier samt flera israeliska soldater ska ha skadats.

Västbanken har varit i centrum för en våldsspiral i år, med runt 120 dödade palestinier, varav de flesta upprorsmän men även oskyldiga civila. Minst 20 oskyldiga israeler har dödats i palestinska hämnd- och terrorattacker.

Annons

Israel-kritiska invånare

Försämringen kommer sedan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i vintras lierade sig med högerextrema partier för att kunna sy ihop en ny regeringskoalition. Flera ministrar propagerar för ett ännu hårdare israeliskt grepp om det ockuperade Västbanken och att palestinska invånare ska jagas bort.

Jenin på norra Västbanken har länge varit känt som ett samhälle med motstånd mot övermakten – redan under den brittiska mandattiden före Israels bildande förekom blodiga dåd som myndigheterna besvarade med mer våld. Under jordanskt styre på 50-talet förlades dessutom ett flyktingläger för fördrivna palestinier i staden. Det har lett till att många av de mest Israel-kritiska palestinierna nu bor där.

Annons