Ny storm kring EU och mutor från Qatar

Ny storm kring EU och mutor från Qatar

Ett flygplan från Qatar Airways i Frankfurt. Arkivfoto.

Michael Probst/AP/TT
En topptjänsteman i EU flög flera gånger gratis i business class till Qatar – och fick sedan själv besluta att det var helt ok.
Nu stormar det igen kring Qatar och mutor i EU.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Estländaren Henrik Hololei är EU-kommissionens högste tjänsteman i transportfrågor, som generaldirektör för EU-departementet DG Move. Åtminstone än så länge.

Marken under honom skakar nämligen rejält sedan nyhetssajten Politico Europe avslöjat att han nio gånger mellan 2015 och 2021 flugit gratis i business class med Qatar Airways, inklusive sex gånger under den tid som hans departement arbetade med ett avtal om flygande mellan EU och just Qatar. Två av resorna betalades direkt av Qatar, de övriga av olika lobbygrupper och konferensarrangörer.

Visserligen ska han själv inte ha varit direkt inblandad i förhandlingarna. Och enligt EU-kommissionen ska det ha fastslagits att resandet var helt i sin ordning och inte utgjorde någon intressekonflikt.

Bestämde själv

Fast vem tog det beslutet?

Jo, Hololei själv, tvingades EU-kommissionen erkänna i måndags.

Uppgifterna följer på den storm kring Qatar som redan drabbat EU-parlamentet, där två ledamöter – en grekiska och en belgare – sitter fortsatt häktade efter anklagelser om att stora pengasummor eller "betydande gåvor" förmedlats för att påverka olika parlamentsbeslut. Officiellt har inget land pekats ut, även om allehanda läckor pekar finger mot framför allt Qatar, men också Marocko.

Att även kommissionen nu dragits in har fått både den själv och EU:s ombudsmannainstitution att reagera.

Formell utredning

Redan från tisdagen infördes nya striktare regler, när det gäller vilka resor man kan låta sig bli bjuden på.

– Vi vill undvika både intressekonflikter och misstankar om intressekonflikter på samma gång, förklarar kommissionens vice chefstalesperson Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Beskedet följer på en frågelista från EU:s ombudsman Emily O'Reilly som inlett en formell utredning av Hololeis resande, med krav på svar från kommissionen till början av juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN