Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA

Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA

Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA för att ha gett klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan. Arkivbild.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT
Nordkorea riktar hård kritik mot Internationella atomenergiorganet (IAEA) för att ha gett klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Japans omstridda plan har väckt oro i grannländerna, och bland annat lett till att Kina förbjudit import av vissa matvaror och protester har utlösts i Sydkorea.

En tjänsteman från Pyongyangs miljöskyddsdepartement hävdar att kylvattnet från Fukushima kommer att ha en "dödligt negativ inverkan på människors liv och säkerhet och ekologiska miljö", skriver Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

"Det anmärkningsvärda är IAEA:s orimliga beteende när man aktivt underlättar Japans planerade utsläpp av kärnkraftsförorenat vatten – vilket är ofattbart", säger tjänstemannen i ett uttalande.

IAEA gav förra veckan slutligt klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Enligt IAEA är planen i sin ordning och vid ett besök i Japan i samband med att beskedet lämnades lovade också chefen för FN-organet, Rafael Grossi, att ett permanent kansli kommer att inrättas för att granska utsläppet.

FRÅN FÖRSTASIDAN