Nordkorea kan ha skjutit ny robot

Nordkorea kan ha skjutit ny robot

På en tv-skärm på en stor tågstation i Seoul redogörs det för Nordkoreas senaste robottest.

Lee Jin-Man/AP/TT
Nordkorea skakar sina grannar med ännu ett robottest. Enligt Sydkorea kan det ha varit en mer avancerad interkontinental robot.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Nordkorea tycks ha skjutit upp en ny typ av ballistisk robot, möjligen en som använder fast bränsle", meddelar den sydkoreanska militärens generalstab.

Enligt Sydkorea sköts roboten upp i skarp vinkel från någonstans i närheten av den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Den slog ned i havet mellan den koreanska halvön och Japan efter att ha flugit omkring 100 mil.

Åtråvärt vapen

Sydkorea beskriver projektilen som en medel- eller långdistansrobot. Från amerikanskt håll beskrivs det som en långdistansrobot. Japans regering kallar den en interkontinental robot.

Nordkorea har länge försökt utveckla interkontinentala robotar som går på fast bränsle. Samtliga interkontinentala robotar som landet har testat hittills har använt enbart flytande bränsle, men vid en militärparad i Pyongyang i februari visades flera nya vapen upp, varav ett som militära analytiker misstänkte var en robot som går på fast bränsle.

Dessa är svårare för omvärlden att upptäcka inför själva uppskjutningen, då de är lättare att förvara och transportera, samt kan förberedas på kortare tid.

Larm i Japan

I Japan uppmanades alla invånare på den nordliga ön Hokkaido, med mångmiljonstaden Sapporo, att ta skydd när robotuppskjutningen hade skett. Enligt public service-bolaget NHK bedömdes roboten kunna slå ned på ön eller i vattnet strax intill.

"Evakuera omedelbart, evakuera omedelbart", löd en varning från myndigheterna, men faran blåstes strax därefter av, när det stod klart att roboten hade slagit ned i havet.

Japans robotvarningssystem aktiverades även i oktober, då för första gången sedan 2017. Larmet aktiverades ytterligare en gång i november.

FRÅN FÖRSTASIDAN