Nobelpristagaren Bjaljatski i ökänt fängelse

Nobelpristagaren Bjaljatski i ökänt fängelse

Ales Bjaljatski i en rättssal i Minsk i januari i år. Arkivbild.

Vitaly Pivovarchyk/AP/TT
Människorättsaktivisten och Nobelpristagaren Ales Bjaljatski har flyttats till ett ökänt och hänsynslöst fängelse i Belarus, uppger hans fru Natalja Pintjuk.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har också varit tyst från honom i en månad.

Natalja Pintjuk berättar att Bjaljatski, som avtjänar ett tio år långt fängelsestraff, har flyttats till ett fängelse för återfallsförbrytare i staden Horki, där fångar misshandlas och utsätts för hårt arbete.

– Myndigheterna ger upphov till outhärdliga förhållanden för Ales och håller honom i strikt informationsisolering. Det har inte kommit ett enda brev från honom på en månad, och han får inte heller mina brev.

Det var i mars som 60-åringen och tre av hans kollegor dömdes för medverkan i massprotesterna som skakade Belarus häromåret. De dömdes för smuggling samt för att ha finansierat organiserade "brott mot allmän ordning".

Bjaljatski grundade Vjasna, som för protokoll över den belarusiska regimens övergrepp och fängslanden av oliktänkande. Han tilldelades Nobels fredspris i höstas.

Nu är Pintjuk orolig för hans hälsa.

– I de senaste breven ser jag hur hans skrivande har förändrats och jag ser hur situationen förvärras för honom, både när det gäller hans hälsa och hans syn, och jag är väldigt, väldigt orolig, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN