Natos högdjur i Oslo – Sverige med vid borden

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den skärpta säkerheten i centrala Oslo störde inte de som ville sätta sig i solen vid Oslo rådhus.
Natos utrikesministrar samlas i ett soligt Oslo med planer på att snart kunna välkomna Sverige i värmen en gång för alla.
Sverige behandlas som en nästan-medlem och ska pressa på – även om Turkiets toppdiplomat har lämnat sent återbud.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På ena sidan strosar turister och lapar sol i försommarvärmen. På andra sidan råder rigorös säkerhet.

Ett stort stängsel spärrar av det stora rådhuset som tornar i hamnområdet Aker brygge i Oslo. Natos utrikesministrar samlas på onsdagen i den norska huvudstaden för ett informellt möte.

Militäralliansens norske generalsekreterare Jens Stoltenberg ska hålla i taktpinnen på hemmaplan. USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer från sitt besök i norra Sverige. Sveriges Tobias Billström (M) kommer också, med ett uttalat löfte om att göra vad han kan för att ett svenskt medlemskap ska bli verklighet i sommar.

Plötslig schemaändring

Ett namn lyser med sin frånvaro: Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, som ställde in sin medverkan i sista stund. Detta meddelades i måndags och då fick den svenska delegationen rita om sitt schema.

– Tanken var att det skulle ha skett ett sådant möte nu på torsdag, men sedan fick vi besked från turkiska UD att det inte kommer någon, att Cavusolgu inte kommer till Oslo, sade Billströms pressekreterare Anna Erhardt till TT på måndagen.

Annons

Norges statsminister Jonas Gahr Støre smygstartade mötesdagarna med en presskonferens där han tillsammans med sin föregångare på posten – Natos generalsekreterare Stoltenberg – återigen meddelade att Sverige har uppfyllt alla kriterier. De vidhöll att diskussioner kommer att kunna fortlöpa i Oslo även i den turkiske utrikesministerns frånvaro.

– Det är inte ovanligt att inte alla ministrar är med hela tiden, jag ser ingen politisk markering i det, sade Jens Stoltenberg.

Kungabesök och middag

Gahr Støre sade å sin sida att Sveriges ansökan om medlemskap ligger högst på Norges dagordning och kommer att fortsätta göra det.

– Norge kommer att anstränga sig på alla vis för att det ska gå vägen i Vilnius. Jag anser att sex veckor är absolut tillräckligt för att det ska kunna ske, om viljan finns där.

Under onsdagen kommer Natos utrikesministrar och andra höga representanter att tas emot av kung Harald på slottet i Oslo. Sedan väntar en ceremoni till minne av de många offren i terrorattackerna i juli 2011. På kvällen äter de middag på Akershus fästning, som tornar upp strax bredvid rådhuset längs med Oslos vattenlinje.

Annons

På torsdagen kommer utrikesministrarna att samlas i bland annat Nordatlantiska rådet, Natos formellt beslutsfattande församling. Då kommer även Sveriges Tobias Billström att vara med.

Det länge emotsedda mötet i Vilnius hålls sedan den 11 och 12 juli.

Annons