Nato: Vi får aldrig underskatta ryssarna

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Nederländske amiralen Rob Bauer är chef för Natos militärkommitté. Arkivfoto.Virginia Mayo/AP/TT
Kriget i Ukraina tvingar militäralliansen Nato att planera för både gamla och nya typer av krig.
Oavsett vad som skett utgör Ryssland fortfarande ett hot, varnar Nato-amiralen Rob Bauer.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bauer är chef för Natos militärkommitté och med en vecka kvar till sommarens stora Nato-toppmöte i Litauen berättar han om arbetet med militäralliansens nya regionala försvarsplaner på en pressträff för Nato-korrespondenter i Bryssel.

Tanken är att planerna ska spikas formellt av stats- och regeringscheferna vid mötet, så att det praktiska arbetet därefter omedelbart kan komma igång. Slutmålet är att kunna mobilisera 300 000 soldater inom 30 dagar för att möta en eventuell konflikt.

Trots att Ryssland förlorat mängder av soldater och utrustning i kriget i Ukraina höjer Bauer ett varningens finger.

– Vi är övertygade om att ryssarna kommer att bygga upp sig igen. De här planerna bygger inte på den aktuella statusen för den ryska armén, utan på styrkan som de hade före kriget, säger Bauer.

– De kommer att dra lärdomar av kriget. Vi kommer att fortsatt se dem som ett allvarligt hot. De är kanske inte tre meter långa, men definitivt heller inte en halvmeter. Vi får aldrig underskatta ryssarna, säger den nederländske amiralen.

Annons

För Nato visar kriget i Ukraina också att man måste planera dubbelt, inte bara för framtida ny teknik, drönare och artificiell intelligens.

– Vad vi ser i Ukraina är att det är ett väldigt gammaldags krig, med användande av teknik från första och andra världskriget, som artilleribombardemang och skyttegravar, konstaterar Rob Bauer i Bryssel.

Annons