TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Nato-chefen till Putin: Släpp journalisten

03 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.
Även Natos generalsekreterare kräver ett frisläppande av USA-journalisten Evan Gershkovich i Ryssland.
– Hans gripande väcker oro, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natochefen räknar med att de ryska anklagelserna mot den gripne Wall Street Journal-journalisten kommer att tas upp när Natos utrikesministrar samlas på tisdagen för ett tvådagarsmöte.

– Det är viktigt att respektera pressfriheten, journalisters rättigheter och rätten att ställa frågor och göra sitt jobb, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

Huvudämnet är annars att förbereda sommarens Natotoppmöte i Vilnius i Litauen, bland annat genom diskussioner om hur samarbetet med Ukraina ska utvecklas och hur Nato ska få alla medlemsländer att uppfylla målet om att lägga motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

– I Vilnius väntar jag mig att länderna ska enas om ambitiösa nya investeringsmål, där två procent av BNP blir ett golv, snarare än ett tak, säger Stoltenberg.

I vanlig ordning deltar Sverige fullt ut i Natomötet, i enlighet med den status som blivande medlem – invitee på engelska – som man fick i fjol somras. Samtidigt är Finland för första gången med som fullvärdig medlem, då det finländska inträdet formellt blir klart under tisdagen.

Annons