Nato-chefen till Putin: Släpp journalisten

Nato-chefen till Putin: Släpp journalisten

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Även Natos generalsekreterare kräver ett frisläppande av USA-journalisten Evan Gershkovich i Ryssland.
– Hans gripande väcker oro, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natochefen räknar med att de ryska anklagelserna mot den gripne Wall Street Journal-journalisten kommer att tas upp när Natos utrikesministrar samlas på tisdagen för ett tvådagarsmöte.

– Det är viktigt att respektera pressfriheten, journalisters rättigheter och rätten att ställa frågor och göra sitt jobb, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

Huvudämnet är annars att förbereda sommarens Natotoppmöte i Vilnius i Litauen, bland annat genom diskussioner om hur samarbetet med Ukraina ska utvecklas och hur Nato ska få alla medlemsländer att uppfylla målet om att lägga motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

– I Vilnius väntar jag mig att länderna ska enas om ambitiösa nya investeringsmål, där två procent av BNP blir ett golv, snarare än ett tak, säger Stoltenberg.

I vanlig ordning deltar Sverige fullt ut i Natomötet, i enlighet med den status som blivande medlem – invitee på engelska – som man fick i fjol somras. Samtidigt är Finland för första gången med som fullvärdig medlem, då det finländska inträdet formellt blir klart under tisdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN