Mysteriet i Venedig är löst

Mysteriet i Venedig är löst

Rialtobron i Venedig med det gröna vattnet på söndagen.

Vigili Del Fuoco via AP/TT
Mysteriet med Venedigs gröna vatten är löst, uppger lokala myndigheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Staden i nordöstra Italien vaknade i söndags upp till en oväntad syn: vattnet i stadens kanaler var lysande grönt.

Hur och varför vattnet fått den ovanliga färgen kunde ingen svara på, och teorierna flödade. Färgen försvann efter några timmar men frågorna återstod.

På måndagen kom svaret. Efter prover kunde den regionala miljöskyddsmyndigheten Arpav konstatera att det rör sig om ämnet fluorescein, som används för att testa avloppsvatten.

Någon fara för allmänheten har det aldrig varit, lugnar man samtidigt. Resultaten "visar inte på närvaro av några giftiga ämnen i proverna", skriver Arpav i ett uttalande.

Hur ämnet hamnat i de världsberömda kanalerna kunde myndigheten dock inte svara på. Det åligger polisen, som nu arbetar för fullt med att hitta de ansvariga, skriver tidningen La nuova di Venezia.

De flesta tror på någon form av aktion av klimataktivister, men ingen har gett sig till känna. Polisen har nu också i uppgift att hitta en lösning på hur man ska försvåra att något liknande kan hända igen.

Om det är en aktion vore det i så fall inte första gången. För 55 år sedan, 1968, färgade den argentinske artisten Nicolas Garcia Uriburu i Canal grande grön under konstbiennalen i en aktion för att lyfta miljöfrågor.

FRÅN FÖRSTASIDAN