Myanmars junta om kritiken: "Irrelevant"

Myanmars junta om kritiken: "Irrelevant"

En vaktparad i Myanmars huvudstad Naypyitaw i samband med ett firande den 12 februari.

Aung Shine Oo/AP/TT
FN-kritik mot människorättssituationen i Myanmar är "irrelevant", meddelar den militärjunta som styr landet med våld.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förra veckan, två år efter att juntan grep makten från Aung San Suu Kyis demokratiskt valda regering, gav FN:s människorättsbyrå OHCHR ut en rapport med svidande kritik av hur människor behandlas i Myanmar.

Allra minst 2 940 människor har blivit dödade under regimens styre, utifrån uppgifter som OHCHR har kunnat bekräfta. Antalet antas vara högre och situationen beskrivs som en pågående, "ruttnande" katastrof.

Flygvapnet har angripit oppositionella och civila i fler än 300 bombräder under det senaste året. Sjukhus och skolor har träffats. Omkring 39 000 hem har förstörts av militären.

Allt detta är "svepande anklagelser mot regeringen och dess säkerhetsstyrkor", meddelar juntans utrikesdepartement i ett inlägg på Facebook.

"Myanmar vidhåller därför sin bestämda invändning mot de irrelevanta rekommendationer som högkommissionären (OHCHR) har givit", står det i inlägget.

FN:s säkerhetsråd antog i december förra året, efter många om och men, en resolution om Myanmar där det uppmanade juntan att frige Aung San Suu Kyi och fångar som hålls på godtycklig grund. De permanenta medlemmarna Kina och Ryssland avstod från sina röster, efter att ha fått till stånd vissa omformuleringar under hot om att lägga veton. Även Indien, som har goda relationer med juntan, avstod.

FRÅN FÖRSTASIDAN