Munkar misstänks för miljonförskingring

Munkar misstänks för miljonförskingring

Polisen visar upp guld och andra smycken som beslagtogs vid räden mot buddisttemplet i den thailändska provinsen Nakhon Ratchasima.

Thailändska polisen/AP/TT
Sju buddistmunkar och ytterligare två personer har frihetsberövats misstänkta för att ha förskingrat motsvarande drygt 50 miljoner kronor från ett thailändskt tempel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fem av munkarna och en chaufför greps i tisdags, när polisen slog till mot ett tempel i Nakhon Ratchasima-provinsen nordöstra Thailand, där man hittade undangömda pengar, juveler och amuletter till ett sammanlagt värde på runt 30 miljoner kronor. En del av fynden hade grävts ner i marken.

De första gripandena i ärendet skedde i fredags, när templets abbot och den kände munken Kom Kongkaew frihetsberövades efter anklagelser om omfattande pengastölder. Kort därpå togs även Koms syster i förvar.

Kom misstänks för att tillsammans med systern och abboten ha tagit ut pengarna från templets bankkonto och fört över dem till systerns konto. Enligt misstankarna ska Kom ha instruerat de andra munkarna att både köpa värdesaker för pengarna och sedan gräva ner pengar och smycken för att hålla dem undan polisen.

FRÅN FÖRSTASIDAN