Motoffensiven i gång – men sprängd damm bromsar

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ukrainska soldater vid frontlinjen nära Bachmut i måndags.
Efter månader av förberedelser verkar Ukrainas motoffensiv ha inletts med ett antal mindre stötar framåt, enligt överstelöjtnant Peter Lidén.
Men sprängningen av kraftverksdammen i söder försvårar för ukrainska framryckningar – och tillåter den ryska sidan att förflytta sina styrkor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Båda sidor har beskyllt varandra för att ha förstört kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina. Den ukrainska sidan uppger att dammen sprängdes under natten mot tisdagen.

Peter Lidén, som undervisar vid Försvarshögskolan, bedömer det som "ganska solklart" att Ryssland ligger bakom det. Inte minst på grund av de militära följderna.

Ukrainska styrkor får det svårare att bygga broar och attackera andra sidan floden i det plötsligt översvämmade och vattensjuka området runt Cherson. Dessutom drabbar det Ukraina ekologiskt, ekonomiskt och humanitärt.

– Rysk propaganda menar att Ukraina skulle ha skjutit sönder den, och det kan de inte göra, säger Lidén.

Den förstörda dammen drabbar till synes även de ryska styrkorna, om än på ett annat sätt.

"Insett att det är kört"

– Långsiktigt innebär det stora problem för sötvattensförsörjningen till Krimhalvön. Om man från rysk sida har tänkt sig att hålla fast i Krim så skapar man stora problem för sig själv med detta, säger Lidén.

Annons

Kollegan Oscar Jonsson, som forskar i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, skriver att Ryssland har kunnat spränga dammen länge, men väntat till nu.

"Dels för att man insett att det är kört att ta sig länge västerut och dels för att skapa ett humanitärt, energi- och transportmässigt dilemma när det är som svårast för Ukraina", skriver han på Twitter.

Översvämningen frigör ryska styrkor som kan förflyttas österut, enligt Peter Lidén, där Ukraina gjort försiktiga framstötar de senaste dagarna.

Början på offensiven

Framstötar som antagligen utgör början på nästa fas i den sedan länge förberedda ukrainska motoffensiven, säger Lidén.

En offensiv är mer än ett anfall, förklarar han. Det är en större operation och i det ingår förberedelser och förbekämpning – beskjutning av mål i områdena man planerar att anfalla.

– Jag vill hävda att vi har sett början på offensiven för ganska länge sedan, egentligen, och att vi nu har sett början på en anfallsrörelse längs marken, säger Peter Lidén.

Annons

Den som föreställer sig första världskrigsoffensiver, med en halv miljon människor som hoppar upp ur skyttegravarna med bajonetter, är fel ute.

– Det rör sig om bataljoner som känner sig fram, ser var ryssarna finns och hur de svarar. Om de inte gör det tar man sig fram, och det har man gjort på sina håll i kanske tio kilometer, säger han.

Realistiskt mål

Han pekar ut några områden längs fronten där ukrainska styrkor tycks ha avancerat: i nordöst vid Svatove, vid den sönderskjutna staden Bachmut och vid Vuhledar i den östra Donetsk-regionen samt i Zaporizjzja-regionen i södra Ukraina.

Många bedömare har sedan en tid tillbaka pekat ut det troligaste målet med Ukrainas motoffensiv: att avancera ned mot kusten vid Azovska sjön och därmed skära av den ryska landbryggan till Krim.

– Frågan är om man hoppas komma hela vägen ned till Azovska sjön, eller om man i det här skedet har som mål att dra sig ned till Melitopol där man lidit under hårt förtryck en lång tid, säger Peter Lidén.

Annons

Melitopol ligger fem mil norr om kusten.

TT: Är det ett realistiskt mål för Ukraina att nå Melitopol?

– Jag tror det är högst realistiskt, svarar Lidén.

Tidningen The Economist, som citerar västerländska myndighetskällor, skriver att offensiven är i gång. Men de starkaste förbanden, utrustade med modern västerländsk krigsmateriel som Leopard-stridsvagnar, har ännu inte visat sig.

– När vi börjar se de förbanden sättas in, då har det vi kallar offensiven nog kommit igång på allvar, säger Peter Lidén.

Annons