TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Möte mellan påven och Zelenskyj i Vatikanen

13 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Påve Franciskus tar emot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anlände till Vatikanstaten på lördagen och träffade påve Franciskus under en privat audiens.
Dessförinnan hade den ukrainske presidenten mött Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giorgia Meloni.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi står helt och hållet på er sida, sade Mattarella under mötet i presidentens residens Quirinalpalatset.

På väg till Quirinalpalatset möttes det ukrainska följet av jublande ukrainare som hade väntat i regnet på presidentens ankomst. Mattarella sade att det var "en stor ära" att ha Zelenskyj på besök, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Krypskyttar och flygförbud

Under Italienbesöket träffade den ukrainske presidenten också premiärminister Giorgia Meloni, som starkt stödjer fortsatt hjälp och militärt stöd till Ukraina.

Zelenskyj besökte påve Franciskus, som han mötte senast 2020. Påven har upprepade gånger uttryckt sitt stöd till Ukraina och uppmanat till fred. I slutet av april berättade han att Vatikanen deltar i en fredsaktion bakom kulisserna, men gav inga fler detaljer än så.

"I Rom i dag", skrev Zelenskyj på Twitter på lördagsförmiddagen och kallade visiten "ett viktigt besök för att närma sig ukrainsk seger".

Annons

Zelenskyjs schema offentliggjordes inte av säkerhetsskäl. Italiens statstelevision rapporterade att ett flygförbud införts över Rom under besöket och att krypskyttar placerats på höga byggnader för att garantera säkerheten.

Vidare till Berlin

Zelenskyj väntas sedan fortsätta till Tyskland och Berlin för att träffa förbundskansler Olaf Scholz och president Frank-Walter Steinmeier på söndag, för att därefter resa vidare till staden Aachen.

Sedan detaljerade uppgifter om Zelenskyjs besök, så som vilket hotell han skulle bo på, läckt till medier i början av maj har det dock rått oklarheter kring huruvida Tysklandsresan faktiskt blir av. Men under lördagen bekräftade en tysk regeringskälla för nyhetsbyrån AFP att den ukrainske president kommer att resa vidare mot Berlin.

Annons