Moskva hävdar kontroll över ort nära Bachmut

Moskva hävdar kontroll över ort nära Bachmut

En invånare i Bachmut i regionen Donetsk den 14 februari.

Libkos/AP/TT
Ryssland säger sig ha intagit Paraskovijivka nära hårt omstridda Bachmut.

Påståendet har lett till förnyade spekulationer om en spricka mellan Kreml och Wagnergruppen, vars ledare nyligen hävdade kontroll över samhället i öst.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Frivilliga ryska soldater har "helt och hållet fritagit" Paraskovijivka med stöd av de reguljära ryska styrkorna, inklusive fallskärmsjägare och artilleri, enligt försvarsdepartementet i Moskva. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

I uttalandet nämns över huvud taget inte den paramilitära Wagnermilisen, vars överhuvud Jevgenij Prigozjin redan i fredags hävdade att gruppen tagit kontroll över Paraskovijivka.

Bachmut och dess omgivning har de senaste månaderna fått en allt större symbolisk betydelse i kriget, trots att stadens strategiska vikt har ifrågasatts av en rad militära experter. Sedan i juli har staden i Donetsk stått skådeplats för vad som uppges vara krigets blodigaste strider.

Nyligen sade Jevgenij Prigozjin att det kan ta månader att inta Bachmut, med hänvisning till Rysslands "monstruösa" militära byråkrati. Striden om Bachmut, och närbelägna Soledar och Paraskovijivka, har blottlagt vad många beskriver som en spricka mellan Wagnergruppen och Vladimir Putins reguljära styrkor.

I januari hävdade Prigozjin att hans soldater – och enbart dem – hade intagit staden Soledar. Två dagar senare påstod försvarsdepartementet i Moskva att staden hade intagits av reguljära ryska styrkor.

FRÅN FÖRSTASIDAN