Moskva "belönar" Tbilisi med lyfta visumkrav

Moskva "belönar" Tbilisi med lyfta visumkrav

Människor närmar sig gränsövergången mellan Ryssland och Georgien i september 2022, sedan Moskva meddelat en så kallad "delvis" mobilisering.

AP/TT
Ryssland inför visumfria inresor för georgier och lyfter ett tidigare förbud mot direktflyg mellan de två grannländerna.
Beslutet ses av bedömare som en belöning från Kreml för den georgiska regeringens förhållandevis milda ton gentemot Rysslands krig i Ukraina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ses också som ett tyst erkännande av Georgiens roll som en knutpunkt för handel som bryter mot sanktionerna mot Ryssland, skriver nyhetssajten Eurasianet.

Sedan invasionen av Ukraina för ett drygt år sedan har Georgien vänt sig alltmer mot Moskva och aktivt motverkat västs sanktioner mot Ryssland – dels genom att inte haka på sanktionerna, dels genom att enligt experter hjälpa Moskva att kringgå dem.

Enligt det ryska dekretet kan georgier från och med den 15 maj resa in i Ryssland utan visum och stanna i upp till 90 dagar. Samtidigt kommer sju direktflyg i veckan att börja flyga mellan Moskva och Tbilisi, enligt det ryska transportdepartementet. Det är de första flygen som trafikerar sträckan på fyra år, enligt Eurasianet.

"Oacceptabelt"

Trots att Georgiens politiska ledning den senaste tiden vänt sig allt tydligare mot Ryssland, kallar landets president Salomé Zurabisjvili det ryska beslutet en "provokation" med syfte att sätta käppar i hjulen för Georgiens EU-ambitioner.

"Att återuppta direktflyg och lyfta visumförbudet med Georgien är oacceptabelt så länge Ryssland fortsätter sitt angrepp på Ukraina och ockuperar vårt territorium", skriver Zurabisjvili på Twitter med hänvisning till de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien, som sedan kriget med Ryssland 2008 ockuperas av Moskva.

Georgiens president sitter framför allt på ceremoniell makt, medan landet styrs av regeringspartiet Georgisk dröm och premiärminister Irakli Gharibasjvili. Partiet grundades av den georgiske oligarken Bidzina Ivanisjvili som gjort sin förmögenhet i Ryssland.

Skippar EU:s linje

De senaste månaderna har omvärlden uttryckt allt större farhågor kring att Georgien lagt EU-drömmen på hyllan och i stället vänder blicken mot Moskva. I mars ledde ett så kallat "Kremlinspirerat" agentlagförslag från Georgisk dröm till rasande protester utanför parlamentet i Tbilisi. Lagförslaget, som enligt kritiker var en kopia av den ryska lag som sedan 2012 begränsar journalister och demokratiska institutioner, drogs till slut tillbaka.

Regeringspartiet har heller inte följt EU:s linje med militärt och ekonomisk stöd till Ukraina, trots att Georgien ansökte om EU-medlemskap 2022.

Sedan Rysslands president Vladimir Putin i höstas utlyste en massmobilisering till kriget i Ukraina har tiotusentals ryssar flytt över gränsen till Georgien.

FRÅN FÖRSTASIDAN