Mitsotakis siktar på egen majoritet

Mitsotakis siktar på egen majoritet

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis röstar i en vallokal i huvudstaden Aten på söndagen.

Yorgos Karahalis/AP/TT
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis ser ut att ta hem en bekväm seger i dagens val. Frågan är om hans konservativa parti Ny Demokrati kan säkra en egen majoritet. Om inte kan en tredje valomgång vänta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mitsotakis vann en första valrunda den 21 maj med bred marginal. Ny demokrati fick närmare 41 procent av rösterna medan huvudmotståndaren, vänsteralliansen Syriza stannade på 20 procent. Det tredje största partiet, det traditionella socialistpartiet Pasok, landade på drygt 11 procent.

I stället för att försöka förhandla fram en koalitionsregering utlyste Mitsotakis en andra valomgång, i hopp om erövra egen majoritet. Han har ett trumfkort på hand - ett nytt valsystem som ger det största partiet upp till 50 bonusmandat.

Fruktar röstskolk

När premiärministern röstade i en vallokal i Aten sade han att "vi går till val för att ge folket en stabil regering under de kommande fyra åren".

Ironiskt nog är Ny demokratis överlägsna seger i första valrundan ett hot. Risken är att väljarna betraktare valet som avgjort och struntar i att ta sig till vallokalerna. Mitsotakis har inte uteslutit att kalla till en tredje valomgång.

– Jag hoppas att vi inte behöver ses igen i början av augusti, skämtade Mitsotakis i en tv-soffa på lördagen.

Ett annat frågetecken i valet är hur många partier som tar sig över treprocentsspärren till parlamentet. Upp till nio partier bedöms ha en realistisk chans.

Väntar nederlag

Mitsotakis främste rival Alexis Tsipras, ledare för Syriza och premiärminister mellan 2015 och 2019, verkar ha accepterat det väntade valnederlaget och rollen som oppositionsledare de kommande fyra åren. När han lade sin röst uppmanade han väljarna att inte ge Mitsotakis så stor majoritet att Ny demokrati kan styra utan hänsyn till oppositionen.

– Valet avgör om vi får en okontrollerad regering eller balans i vårt demokratiska och politiska system, sade Tsipras.

Ekonomi har vägt tungt i valrörelsen och Mitsotakis belönas av väljarna för att ha lett landet ur Coronapandemin till två år av ekonomisk tillväxt.

Skola och sjukvård

– Vår förhoppning är att landet ska fortsätta på den den inslagna vägen med utveckling som vi sett de senaste åren, säger Konstantinos som kom till vallokalen i norra Aten direkt från bröllopet tillsammans med hustru Marietta.

I huvudstaden röstade även Sofia Oikonomopoulou på söndagsmorgonen. Hjärtefrågorna är skolan och sjukvården. För att genomdriva reformer krävs att regeringen får ett starkt mandat, säger hon.

– Så att landet slipper lida mer.

FRÅN FÖRSTASIDAN