Misstänkt tonåring i Belgrad hade "dödslista"

Misstänkt tonåring i Belgrad hade "dödslista"

Sörjande efter skoldådet i Serbiens huvudstad Belgrad, där en 13-årig elev öppnade eld mot sina skolkamrater i onsdags.

Armin Durgut/AP/TT
Tonåringen som misstänks ha dödat åtta skolkamrater och en säkerhetsvakt i en skola i Belgrad hade en "dödslista", rapporterar flera medier.
Tre dagars landssorg med start på fredag har utlysts i Serbien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt polisen var det en sorts prioriteringslista över vilka elever som skulle skjutas och vilka klassrum som skytten skulle gå in i först.

Merparten av de döda eleverna – sju flickor och en pojke – uppges vara födda 2009.

13-åringen, som ska ha planerat skoldådet under en månads tid, greps strax efter skjutningen efter att själv ha ringt polisen. Han kommer nu att läggas in vid en psykiatrisk klinik, meddelar myndigheterna, då han är för ung för att åtalas. Motivet för den dödliga skjutningen är ännu oklart.

Vid skolskjutningen, som inträffade under onsdagsmorgonen, skadades även ytterligare sex elever och en lärare. Skytten uppges ha använt sig av sin pappas vapen. Både mamman och pappan har gripits, rapporterar BBC.

Serbiens president Aleksandar Vucic beskrev gårdagen som "den svåraste dagen i vårt lands moderna historia". Vucic föreslog samtidigt skärpta vapenlagar samt att den straffmyndiga åldern sänks till tolv år, i stället för dagens 14.

Masskjutningar beskrivs som extremt ovanliga i Serbien, men landet har till följd av 1990-talets konflikter bland Europas högsta vapeninnehav.

FRÅN FÖRSTASIDAN