Miljondonation till polis som sköt 17-åring

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
"Hur många Nahel har inte filmats?" Så står det på det plakat som en demonstrant håller upp efter att en 17-årig pojke skjutits till döds av polis i Frankrike.Michel Euler/AP/TT
En insamling till förmån för den polis som sköt ihjäl en 17-årige pojke vid en trafikkontroll utanför Paris har hittills dragit in 850 000 euro – vilket motsvarar omkring tio miljoner svenska kronor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Donationerna överstiger därmed betydligt de som skett till den insamling som i stället lanserats till förmån för 17-åringen Nahel, som sköts ihjäl vid en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre förra veckan.

I en intervju med den franska tv-kanalen BFMTV säger den 17-årige pojkens mormor att insamlingen gör henne bedrövad.

– Han tog mitt barnbarns liv. Han måste betala priset för det, precis som alla andra skulle ha gjort. Jag har tilltro till rättssystemet.

Närmare 40 000 personer har hittills bidragit till insamlingen, som lanserats på nätet.

Bakom initiativet står ex-politikern Jean Messiha, som har företrätt Marine Le Pens högerextrema och starkt invandringskritiska parti Nationell samling. Messiha står också nära den radikale högerpolitikern Eric Zemmour.

Insamlingen till den 38-årige polismannen fördöms av politiker från det franska politiska etablissemanget.

"Jean Messiha leker med elden", skriver Eric Bothorel, parlamentsledamot för Emmanuel Macrons parti Renaissance, i ett inlägg på Twitter. Bothorel kallar också insamlingen för "skamlig och chockerande".

Polismannen greps efter dödsskjutningen, misstänkt för motsvarande dråp.

Annons