Miljardstöd utlovas till bönder i öst

Miljardstöd utlovas till bönder i öst

En traktor på ett fält i den krigshärjade Zaporizjzja-regionen i Ukraina. EU:s tillfälliga tullfrihet för ukrainska jordbruksprodukter har satt jordbruket under press i flera EU-länder i öst. Arkivfoto.

Kateryna Klochko/AP/TT
EU utlovar miljardstöd till de länder i öst där jordbruket pressas av importen från Ukraina.
Ytterligare nödåtgärder tas till för att snabbt föra produkterna vidare västerut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har svarat på brev från fem länder i öst som på egen hand infört eller är på väg att införa importrestriktioner från det krigshärjade Ukraina.

– Hon är fullt medveten om oron. Vi förbereder nu ett andra ekonomiskt stödpaket på 100 miljoner euro, berättar taleskvinnan Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Särskilda "preventiva" åtgärder kommer också att vidtas när det gäller vissa former av spannmål, samtidigt som man ska undersöka effekterna när det gäller andra varor.

Tanken är att de ukrainska varorna ska hjälpas vidare västerut, genom att importen till grannländerna bara ska tillåtas för transit genom landet.

Utökat i Ungern

Beskeden från EU kommer sedan Polen, Ungern, Slovakien och på onsdagen även Bulgarien infört olika former av importstopp för ukrainska produkter.

Ungern utökade dessutom sin ukrainska förbudslista med bland annat honung, vin, bröd, socker, kött och olika grönsaker, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Länderna har agerat efter utbrett missnöje med att många av de ukrainska produkterna blivit kvar i grannländerna och därmed slår hårt mot möjligheterna för lokala bönder och producenter.

Drar tillbaka?

Polen var först ut att stoppa importen, men nådde i tisdags en uppgörelse med Ukraina om hur produkterna snabbt ska kunna föras vidare.

Från EU-kommissionen hoppas man nu att de gemensamma nödåtgärderna som tas till ska få de inblandade länderna att dra tillbaka sina ensidiga beslut.

Förhoppningen är också att de slopade tullar och kvoter för ukrainska jordbruksprodukter som infördes för att hjälpa landet efter krigsutbrottet i fjol ska kunna förlängas i åtminstone ett år till.

FRÅN FÖRSTASIDAN