Miljardhjälp till bönderna i torkans Spanien

Miljardhjälp till bönderna i torkans Spanien

En fastsurrad trampbåt vid den uttorkade delen av Sau-reservoaren, belägen omkring tio mil norr om Barcelona. Bilden är tagen 18 april.

Emilio Morenatti/AP/TT
Spanien har beslutat om ett paket på 2,2 miljarder euro för att lindra förlusterna för jordbruket i den svåra torkans spår.
Regeringen vill dessutom förbjuda utomhusarbete vid extremhetta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Landets totala vattenreserver har i genomsnitt fallit till under 50 procent av dess kapacitet – i de två värst drabbade regionerna Andalusien och Katalonien ligger reserverna på blott 25 procent.

Den största delen av pengarna i nödpaketet, 1,4 miljarder euro, kommer användas till ny infrastruktur så som avsaltningsanläggningar som ska öka vattentillgången, meddelar den spanska regeringen i ett pressmeddelande.

Resterande 784 miljoner euro ska gå till bönder som drabbats hårt av den uteblivna nederbörden, vilket påverkat skörden och drivit upp kostnaderna för boskapshållningen.

Klimatförändringar pekas ut

– I Spanien är vi vana vid perioder med torka men till följd av klimatförändringarna har de blivit alltmer frekventa och intensiva och därför måste vi förbereda oss, säger miljöminister Teresa Ribera vid en pressträff.

Rekordtorkan har fått katastrofala följder för den spanska jordbrukssektorn, som är världens största exportör av olivolja och den ledande frukt- och grönsaksproducenten i EU.

Miljardpaketet följer på onsdagens besked om att förbjuda arbete utomhus vid extremt heta temperaturer.

Högsta temperaturerna någonsin

Enligt arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz ska regeringen ändra lagstiftningen på så vis att förbudet aktiveras när den statliga vädermyndigheten AEMET går ut med röda eller orange varningar.

I fjol året uppmättes de högsta temperaturernas i Spaniens historia sedan mätningarna startade 1961 och förra månaden var den varmaste och torraste april någonsin.

Hur den planerade lagändringen skulle påverka bönder, lantbruksarbetare, blåljuspersonal och städare är oklart.

Förra året avled en gatustädare i Madrid till följd av värmeslag.

FRÅN FÖRSTASIDAN