Mike Pence vill till Vita huset

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s förre vicepresident Mike Pence lanserar sin presidentkampanj inför valet 2024. Arkivbild.
Den tidigare vicepresidenten och guvernören Mike Pence har nu lanserat sin kampanj för att bli Republikanernas presidentkandidat inför valet nästa år.
Därmed utmanar han sin förre chef Donald Trump som också är aspirant.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Att Pence skulle ställa upp var känt sedan tidigare, men först på onsdagen inledde han sin kampanj med en videofilm på Twitter.

– Vi kan ta tillbaka detta land, vi kan försvara vårt land och säkra vår gräns. Vi kan återuppliva vår ekonomi och slå in på banan mot en balanserad budget. Försvara vår frihet och ge Amerika en ny början till liv, säger han i sin svulstiga kampanjvideo.

Pence blir därmed historisk genom att vara den första vicepresident som direkt utmanar den president som han tidigare jobbade för, skriver The New York Times.

Abortmotståndare

Före tiden som vicepresident var Pence guvernör i delstaten Indiana. Han har hittills inte kommenterat Trumps kandidatur utan sagt att "olika tider kräver olika ledarskap", rapporterar CBS News.

Pence, som under onsdagen fyller 64 år, har öppet kritiserat Trumps uttalanden i samband med den dramatiska stormningen av USA:s kongress i januari 2021.

Annons

Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan i den ordningen. Han är en ivrig abortmotståndare.

Men Pence och Trump är inte ensamma i kampen på den republikanska sidan.

Tolv kandidater

Natten till onsdag, svensk tid, sade den tidigare New Jersey-guvernören Chris Christie som väntat att även han vill bli Republikanernas presidentkandidat.

Den 60-årige juristen Christie arbetade som rådgivare till Trump under dennes presidentkampanj 2016 men har efter det riktat skarp kritik mot honom. Vid en frågestund i delstaten New Hampshire sade Christie att han är den ende som kan stoppa Trump, som han beskriver som ensam, självupptagen och egoistisk.

På onsdagen anmälde även North Dakotas guvernör Doug Burgum sitt intresse för att bli kandidat, rapporterar AP. Därmed har partiet just nu tolv aspiranter på att bli republikansk presidentkandidat.

Annons