Migranter mutas med ryska pass för att kriga

Migranter mutas med ryska pass för att kriga

En rysk officer vid ett rekryteringscenter i S:t Petersburg under segerdagen den 9 maj, då Ryssland högtidlighåller Nazitysklands kapitulering i andra världskriget.

Dmitri Lovetsky/AP/TT
Höga löner, ryska medborgarskap och vittvättade straffregister – eller utvisning.
Med mutor och utpressning värvas centralasiatiska gästarbetare till Ukrainas frontlinje från ryska migrationscenter, moskéer och fängelser.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På väggarna i migrationscentret Sacharovo i Moskva hänger en affisch översatt till tre olika språk: tadzjikiska, uzbekiska och kirgiziska.

"Är du intresserad av att bli rysk medborgare på ett enkelt sätt genom att ansluta dig till de väpnade styrkorna?", frågar postern.

Till centret kommer främst män i arbetsför ålder – merparten av centralasiatiskt ursprung – för att förnya sina uppehålls- och arbetstillstånd i Ryssland. Den senaste tiden har värvare från ryska armén allt oftare dykt upp på liknande center, hävdar centralasiatiska migranter enligt Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

"Inte mitt krig"

När tadzjikiske Foziljon Umarov nyligen ansökte om att förnya sitt ryska uppehållstillstånd i Nizjnij Novgorod oblast, där han arbetar som murare, fick han frågan om han kunde tänka sig att ansluta till armén.

– Om jag blev soldat skulle jag inte längre behöva ett uppehålls- eller arbetstillstånd och kunde få ett ryskt pass efter sex månaders tjänstgöring, berättar han.

Umarov fick veta att han skulle tjäna motsvarande drygt 31 000 kronor i månaden – en fantasisumma för många gästarbetare. Men trots att han max tjänar hälften av den summan som murare tackade han nej till erbjudandet.

– Jag åker inte till Ukraina under några som helst omständigheter. Det är inte mitt krig, säger han till USA-stödda RFE/RL.

Rensade register

Trots kriget strömmar hundratusentals gästarbetare från fattigare länder med hög arbetslöshet i forna Sovjetunionen årligen till Ryssland. Bara under årets första kvartal anlände 1,3 miljoner migranter, enligt officiell rysk statistik. Av dem var runt hälften uzbeker, 350 000 tadzjiker och drygt 170 000 kirgizer.

I takt med att Rysslands krig i Ukraina har dragit ut på tiden och allt fler ryssar dött på slagfältet har värvarna blivit mer desperata och mindre diskreta, menar bedömare. I allt högre utsträckning riktar de in sig på centralasiatiska migranter. Nyligen lade en rysk parlamentsledamot fram ett lagförslag i syfte att enklare kunna kalla in migranter med ursprung i Centralasien och Kaukasien.

Enligt medierapporter dyker arméns värvare upp även i moskéer, på studenthem och i fängelser. Flera centralasiater dömda till fängelsestraff i Ryssland uppges ha fått veta att de skulle utvisas – men om de anslöt till armén skulle de i stället få hög lön, ryskt medborgarskap och sina straffregister nollade.

Det florerar även rapporter om att människor förts till fronten mot sin vilja. I april rapporterade RFE/RL om den 23-årige kazakiske studenten Margulan Bekenov i sibiriska Tomsk, som enligt sin familj förts med tvång till den paramilitära Wagnergruppens träningscenter flera hundra mil bort. En knapp månad senare fick Bekenovs mamma veta att sonen befann sig i Ukraina.

Vill ha hundratusentals

Sedan president Vladimir Putins mobiliseringsorder i september – som ledde till att tiotusentals ryska män flydde landet – har Moskva inte utlyst någon ny större mobiliseringsvåg. I stället har man försökt öka arméns attraktionskraft genom att utlova saftiga löner, engångsbonusar och andra förmåner.

Enligt källor inom försvarsdepartementet i Moskva är planen att rekrytera 400 000 nya soldater till kriget i Ukraina, rapporterar ryska oberoende medier.

De centralasiatiska rekryterna skickas sannolikt direkt till frontlinjen, enligt underrättelser från bland annat det brittiska försvarsdepartementet. Många slutar som kanonmat.

– Jag säger alltid till migranterna att 99 procent av de som åkt till kriget i hopp om att få ryska pass har dödats i Ukraina, säger Jurabek Amonov, som kämpar för migrantarbetares rättigheter i Ryssland, till RFE/RL.

FRÅN FÖRSTASIDAN