TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Mexikos president: Här är säkrare än i USA

14 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har tröttnat på att landet pekas ut som farligt, i synnerhet när varningen kommer från USA.
– Mexiko är mer säkert än USA, säger han på en pressträff.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA har utfärdat varningar för att åka till Mexiko och landets utrikesdepartement direkt avråder för resor till sex av Mexikos 32 delstater. Detta på grund av den höga risken för mord och kidnappningar. För ytterligare 17 delstater har en varning om att iaktta försiktighet utfärdats.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador anser att det bara är en svartmålning.

– Var kommer denna paranoia ifrån? Mexiko är mer säkert än USA och det är inga problem att åka säkert genom landet, säger han.

Uttalandet kommer efter det att två kidnappade amerikaner hittades döda i Mexiko förra veckan. Dessutom saknas tre kvinnor från Texas sedan februari efter att ha rest till Mexiko.

Men López Obrador pekar ut de i hans ögon skyldiga för den amerikanska varningen:

– Det här är en kampanj driven av högerpolitiker som inte vill att den pågående utvecklingen (mot minskat våld) ska fortsätta. Det här våldet finns inte. Det är ren och skär illvillig manipulation.

Mexikos säkerhetsminister Rosa Icela Rodríguez uppgav i januari att antal registrerade mord i landet i fjol var 30 968, eller 85 mord varje dag. Det motsvarar 28 mördade per 100 000 invånare – för USA är motsvarande siffra 7 per 100 000.

Annons