Mediebossen pudlar efter hånfulla sms

Mediebossen pudlar efter hånfulla sms

Mathias Döpfner har lett Axel Springer i mer än 20 år. Arkivbild.

Bernd von Jutrczenka/AP/TT
Hån mot östtyskar, förakt för muslimer och förslag på att gynna ett specifikt parti. När mediechefen Mathias Döpfners privata konversationer läckte ut blev reaktionen inte nådig.
Nu har han tvingats be om ursäkt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mathias Döpfner är vd för Axel Springer, ett av Europas största mediebolag. På torsdagen publicerade tidningen Die Zeit meddelanden han skickat, främst sms, de senaste åren.

Han sammanfattar sina åsikter om utrikespolitik med: "Befria väst, skit i alla intoleranta muslimer och annat pack".

Stöd för FDP

Döpfner uttrycker även sig nedsättande om människor från före detta Östtyskland med det i Tyskland starkt laddade ordet "ossis" och hävdar att de aldrig kan bli demokrater. "Ossis är antingen kommunister eller fascister. Det finns inget mittemellan. Vidrigt."

Han har också föreslagit att tidningen Bild skulle hjälpa till med att öka stödet för det liberala partiet FDP.

Carsten Schneider, regeringens ansvarige för östtyska frågor, har krävt Döpfners avgång, men det kommer också kritik från de egna leden.

Kräver ursäkt

Marion Horn, chefredaktör för Bild, skriver i en ledare att hon aldrig låter någon diktera vad tidningen ska skriva och att avslöjandena skakat Bild och dess läsare. "En ursäkt vore på sin plats, chefen", avslutar hon.

"Det stämmer" svarar Döpfner i en ursäkt som publicerades på Bilds sajt på lördagskvällen. Han medger att han uttryckt sig nedlåtande, och att han inte alltid lyckas formulera sig korrekt i privata meddelanden till människor han litar på och utgår från att de förstår vad han menar.

Att meddelandena skulle kunna skickas vidare till tredje part hade han inte räknat med. "Av det kan man dra flera lärdomar. Det har jag gjort. En av dem förblir idén om åsiktsfrihet."

Döpfner har lett Springer i mer än 20 år och är också tredje största aktieägare med 22 procent av aktierna.

FRÅN FÖRSTASIDAN