Massiv bojkott mot lokalvalet i norra Kosovo

Massiv bojkott mot lokalvalet i norra Kosovo

Röstande förra gången det hölls lokalval i Kosovo, år 2021. Arkivbild.

STR/AP/TT
Kosovoserberna i den serbdominerade norra delen av landet bojkottade söndagens lokala val. När vallokalerna stängde hade bara 3,4 procent lagt sina röster.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Valen hölls på fyra platser där de skulle ha avgjorts i december men flyttades efter att spänningarna ökat i regionen. De oroligheterna inleddes i sin tur när de största serbiska partierna meddelade att de skulle bojkotta valet.

Valen hålls för att tillsätta de platser som står tomma efter att serbiska ledamöter lämnat dem i protest mot regeringens agerande under den utdragna konflikten om registreringsskyltar mellan Serbien och Kosovo i höstas.

Bojkotten innebär att partier för etniska albaner i teorin får kontroll över samtliga lokala distrikt. Det återstår dock att se om resultaten kommer att giltigförklaras.

Det har varit spänt mellan Kosovo och Serbien och Kosovo sedan landet utropade sin självständighet 2008, vilken Serbien aldrig har erkänt. Situationen förvärrades i höstas och Kosovo stängde den största gränsövergången mot Serbien.

I mars uppgavs Kosovo och Serbien vara överens om att normalisera relationen mellan länderna. Men något avtal undertecknades aldrig och Serbiens president Aleksandar Vucic framhöll att man inte hade nått en "slutgiltig" överenskommelse.

Inga våldsamheter har rapporterats i samband med söndagens val.

FRÅN FÖRSTASIDAN