Marsch vid nedlagd bosättning i Västbanken

Marsch vid nedlagd bosättning i Västbanken

Ultranationalistiska bosättare genomför en marsch i Eviatar, en av de tidigare illegala bosättningarna i norra Västbanken.

Ariel Schalit/AP/TT
Tusentals ultranationalistiska israeler marscherade vid en tidigare bosättning i Västbanken på måndagen.
Protestmarschen genomfördes samtidigt som israelisk militär gick in i ett läger på Västbanken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En tonåring dödades i insatsen i Aqbat Jaber, enligt uppgifter från palestinska myndigheter. Ytterligare två personer skadades i lägret som ligger sydväst om Jeriko.

Israelisk militär bekräftade insatsen och sade att det rörde sig om en räd för att "gripa en terrormisstänkt". En person greps vid tillslaget.

Lämnade frivilligt

Det svåra säkerhetsläget i Västbanken var samtidigt tydligt vid den tidigare bosättningen Eviatar, dit tusentals ultranationalistiska israeler samlats för en manifestation.

Sju ministrar från Israels högerregering deltog i marschen.

Invånarna gick med på att lämna bosättningen frivilligt 2021 i samband med en utredning om bosättningen som den dåvarande regeringen genomförde.

– Vi behöver skicka ett budskap. Budskapet är att vi inte har för avsikt att ge upp och är här för att stanna, säger Ohad Tal, som företräder ett ultranationalistiskt parti i knesset.

Stora spänningar

Spänningarna i regionen bedöms vara större än på mycket länge, efter en vecka där flera religiösa högtider har sammanfallit. Ett israeliskt tillslag mot al-Aqsa-moskén i Jerusalem följdes av att raketer sköts från Libanon och Gaza. Det israeliska flygvapnet svarade med flyganfall.

I fredags dödades två systrar, som hade både brittiskt och israeliskt medborgarskap, i ett misstänkt palestinskt våldsdåd. På måndagen avled systrarnas mamma som skadades vid attacken då deras bil besköts.

I en separat händelse på fredagen dödades en italiensk turist när en bil körde in i en folksamling i Tel Aviv.

FRÅN FÖRSTASIDAN