Många fler avrättas i Iran

Många fler avrättas i Iran

Irans president Ebrahim Raisi. Arkivbild.

Vahid Salemi/AP/TT
Irans regim avrättar många fler människor, enligt organisationer som för protokoll över förtrycket i landet.
Till följd av de väldiga protesterna sägs människor bli hängda i avskräckande syfte.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under förra året genomfördes allra minst 582 avrättningar i Iran, enligt den Norgebaserade organisationen Iran Human Rights (IHR) och Frankrikebaserade ECPM.

Det är en stor ökning från de 333 avrättningar som observerades året innan – och det högsta antalet i landet sedan 2015.

Under 2022 var Irans hårdföra regim också hårt ansatt av de landsomfattande och ovanligt stora protester som skedde till följd av att den 22-åriga kvinnan Mahsa Zhina Aminis död i den iranska moralpolisens förvar.

Myndigheterna slog tillbaka mot detta bland annat genom att låta hänga fyra män som deltagit i protesterna och anklagats för brott i samband med dem. Det fick omvärlden att reagera ännu skarpare mot det iranska styret.

– De internationella reaktionerna på dödsdomarna mot demonstranter har gjort det svårt för den islamiska republiken att fortsätta med sina avrättningar, säger IHR:s ledare Mahmood Amiry Moghaddam, som bedömer att regimen i stället har hittat offer som väcker mindre ilska.

– För att kompensera för detta, och för att sprida skräck bland folk, har myndigheterna trappat upp avrättningar för icke-politiska brottsanklagelser.

Ytterligare omkring 100 personer som fällts till följd av protesterna har antingen dömts till döden eller riskerar att bli det, enligt organisationernas rapport.

FRÅN FÖRSTASIDAN