Många döda i regnoväder i Kina

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kinesisk polis hjälper till med evakueringar i områden drabbade av översvämningar. Bilden har distribuerats av den statligt styrda nyhetsbyrån Nya Kina.Li Yuyang/Nya Kina/AP/TT
15 människor har omkommit under kraftiga regn i sydvästra Kina, enligt statliga medier.
I flera veckor har Kina drabbats av extrema väderförhållanden, från kraftiga regn till intensiva värmeböljor – vars frekvens ökar i takt med att de globala temperaturerna stiger.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regnovädret "dödade 15 personer och ytterligare fyra andra saknas i kommunen Chongqing i sydvästra Kina vid klockan sju på onsdagsmorgonen", rapporterar statliga medier med hänvisning till lokala myndigheter.

De kraftiga regnen, främst i områdena längs Yangtzefloden, har utlöst översvämningar och geologiska katastrofer, vilket ska ha "stört livet" för fler än 130 000 människor i 19 distrikt och län, enligt medieuppgifterna.

Bilder som publicerats av det statliga tv-bolaget CCTV visar leriga vattenmassor som svämmar över vallar och sveper bort bråte i Chongqing-distriktet Wanzhou.

I bland annat huvudstaden Peking har invånarna uppmanats att stanna inomhus på grund av en pågående värmebölja där temperaturerna kommer att nå upp över 35 grader på flera håll.

Under tisdagen varnade kinesiska myndigheter för att extremt väder och "flera naturkatastrofer" väntas den närmaste månaden, bland annat i form av översvämningar, tyfoner och höga temperaturer. Sammanlagt har tusentals människor tvingats lämna sina hem med anledning av regnovädren som har drabbat centrala och sydvästra Kina.

Annons