Maktskifte möjligt efter decennier av dominans

Maktskifte möjligt efter decennier av dominans

Styrande partiet Colorados presidentkandidat Santiago Peña (till vänster) och oppositionskandidaten Efran Alegre från Concertación. Arkivbild.

Jorge Saenz/AP/TT
Oppositionspartier i Paraguay utmanar landets styrande parti Colorado i söndagens val.
Valet gäller både presidentposten och parlamentets sammansättning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omkring 4,8 miljoner röstberättigade går till allmänna val i det sydamerikanska landet med 7,5 miljoner invånare.

Paraguay har styrts nästan oavbrutet av Colorado de senaste sju decennierna, men opinionsmätningar visade att valet kan bli mycket jämnt.

Ekonomiska problem, kombinerat med ett samhälle genomsyrat av korruption och ökad brottslighet har präglat valrörelsen.

Partiet Colorado har utsett den 44-årige ekonomen och tidigare finansministern Santiago Peña till sin presidentkandidat. Oppositionen, samlad under beteckningen Concertación, kontrar med den 60-årige Efraín Alegre.

Coloradopartiet satt även vid makten under en brutal militärdiktatur då landet leddes av general Alfredo Stroessner. Det då splittrade partiet valde honom som president.

Dessutom har frågan om Paraguays framtida diplomatiska kontakter med Taiwan blivit en valfråga. Kina försöker isolera alla länder som väljer att ha förbindelser med Taiwan. Paraguay är en av 13 nationer som har erkänt Taiwan som land.

– Relationen med Taiwan innebär att vi förlorar en av världens största marknader: Kina, sade Alegre i ett sent utspel inför valet.

FRÅN FÖRSTASIDAN