TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Macron till Xi: Räknar med er

06 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Emmanuel Macron och Xi Jinping skakar hand efter torsdagens möte i Peking.
Ukrainakriget toppar agendan när Frankrikes president Emmanuel Macron möter sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping.
Men från Kremls håll verkar en kinesisk medling inte önskvärd.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag vet att jag kan räkna med er för att få Ryssland att sansa sig och få alla till förhandlingsbordet, sade den franske statschefen till Xi under den korta del av mötet som var offentlig.

I ett gemensamt uttalande efter träffen uppmanar de två presidenterna till fredssamtal mellan Kiev och Moskva "så snart som möjligt". De upprepar även sitt motstånd mot användning av kärnvapen i kriget.

Toppmötet uppges till stor del ha handlat om kriget i Ukraina och den roll som Kina kan spela i möjliga fredsförhandlingar. Under torsdagen uppger dock Kremls talesperson Dmitrij Peskov att förutsättningarna för kinesisk medling är små.

– Situationen i Ukraina är komplex, än så länge finns inga utsikter för en politisk lösning, säger han.

Xi och Macron hälsade på varandra på en enorm röd matta dekorerad med kinesiska och franska flaggor, till tonerna av bägge ländernas nationalsånger.

Större delen av överläggningarna skedde bakom stängda dörrar. Mötet tog plats i makthögkvarteret Folkets stora hall invid Himmelska fridens torg i Peking, under dag två av den franske presidentens statsbesök i Kina.

Annons

Med på resan är också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Under ett möte med Xi varnade hon för att relationen mellan EU och Kina kommer försämras ordentligt om Kina förser Ryssland med vapen.

– Vi räknar med att de inte kommer göra det, varken direkt eller indirekt, sade hon på en presskonferens efter mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Xi Jinping träffade nyligen Vladimir Putin på tu man hand i Moskva, men han har sedan krigets start inte ens pratat i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Efter torsdagens möte säger han sig dock vara beredd att prata med honom.

Annons