Macron ska träffa över 220 borgmästare

02 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Frankrikes president Emmanuel Macron, i mitten, håller ett avstämningsmöte gällande oroligheterna som skakar landet. Flera ministrar deltar, däribland premiärministern och inrikesministern.
I Frankrike förbereder man sig på ännu en natt i upploppets tecken.
Presidenten Emmanuel Macron kallar till möte med parlamentets två talmän och borgmästare från över 220 kommuner, skriver Le Monde.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På måndag ska Macron ta emot Yaël Braun-Pivet och Gérard Larcher, ledare för nationalförsamlingen respektive senaten. På tisdag har han bjudit in borgmästare från över 220 kommuner som har drabbats av upploppen.

På måndag ska premiärminister Élisabeth Borne hålla samtal med gruppledare för de olika politiska partierna i parlamentet.

Beskedet kommer efter flera timmars överläggning i Elyséepalatset, då Macron stämde av situationen med flera av sina ministrar.

45 000 poliser

Under de senaste två nätterna har omkring 45 000 poliser satts in för att hantera våldsamheterna som skakar Frankrike. Samma antal poliser fortsätter jobbet under natten till måndag, meddelar inrikesminister Gérald Darmanin.

I bilder från Marseille som BBC har publicerat syns hur ett splitterskyddat trupptransportfordon satts in på Marseilles gator för att understödja polisen.

Under natten till söndagen grep polisen över 700 personer – vilket innebär att det totala antalet uppgår till över 3 000 sedan i tisdags när oroligheterna eskalerade.

Annons

Attack mot borgmästarhem

Enligt myndighetsbedömningar var den senaste nattens våldsamheter mindre intensiva än föregående nätter.

Däremot utsattes en lokal borgmästares hem i Paris ut för en bilattack. Dådet fördömdes av landets premiärminister Élisabeth Borne som kallade det för "särskilt chockerande".

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av att en 17-åring, Nahel, sköts ihjäl av polis under uppseendeväckande former tidigare i veckan.

Under söndagen har flera familjemedlemmar till Nahel gått ut i franska och internationella medier, där de manat till lugn och vädjat om ett stopp på vandaliseringen.

Annons