Macron: Kina kan spela viktig roll för fred

Macron: Kina kan spela viktig roll för fred

Frankrikes president Emmanuel Macron stiger av planet i Peking.

Gonzalo Fuentes/AP/TT
Emmanuel Macron har landat i Kina. Den franske presidenten har ett tydligt mål med besöket: Att avråda från att stötta Rysslands krig i Ukraina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Frankrike vill jobba tillsammans med Kina för fred och stabilitet i Ukraina, säger Macron strax efter ankomsten till Peking.

– Kina, med sin nära relation med Ryssland som på nytt har bekräftats de senaste dagarna, kan spela en viktig roll, säger han till franska medborgare i den kinesiska huvudstaden på onsdagsmorgonen, svensk tid.

Macron nämner Pekings uttalade motstånd till användning av kärnvapen i Ukraina, samt den kinesiska så kallade fredsplanen för kriget.

Under morgondagen ska den franske presidenten träffa sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping. Resan, som är Macrons första till Kina på fyra år, tros komma att domineras av Rysslands krig i Ukraina. Macron väntas också fokusera på att stärka Kinas handelsförbindelser med Europa och skydda Frankrikes intressen i Asien och Stillahavsregionen.

– Vi får inte dra oss undan och separera oss från Kina. Frankrike kommer att fortsätta arbeta för en god kommersiell relation med kinesiska myndigheter, säger Macron.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är – på invit från Macron – med på Kinaresan, som varar till och med fredagen. I förra veckan uppmanade även von der Leyen Pekingregimen att inte stötta kriget i Ukraina.

Under tisdagskvällen diskuterade Macron den kommande resan i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden, uppger Vita huset. De två ledarna enades om att de vill ha Kinas hjälp med att snabba på processen med att hitta en lösning på Ukrainakriget och bygga varaktig fred.

FRÅN FÖRSTASIDAN