Macron: Europa riskerar att trassla in sig

Macron: Europa riskerar att trassla in sig

President Emmanuel Macron har nyss kommit hem från ett besök i Peking i Kina.

Thibault Camus/AP/TT
Nyss hemkommen från Kina säger Frankrikes president Emmanuel Macron att Europa inte borde "följa" varken USA eller Kina när det gäller Taiwan. Risken är att fångas i "kriser som inte är våra".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Läget mellan USA och Kina är mycket spänt. Kina – uppretat av den taiwanesiska presidenten Tsai Ing-Wens besök i USA tidigare i veckan – genomför i dagarna en omfattande militärövning utanför Taiwan.

– Vi européer ska inte tro att vi måste följa och anpassa oss efter den amerikanska rytmen och den kinesiska överreaktionen, säger Macron i en intervju med flera medier, däribland Les Echos och Politico.

Macron lyfter i intervjun fram vikten av EU:s "strategiska autonomi".

– Vi ska vara tydliga med var våra åsikter överlappar med USA:s, men oavsett om det handlar om Ukraina, relationerna med Kina eller sanktioner, har vi en europeisk strategi, säger han.

– Vi får inte trassla in oss i en världslig oreda och kriser som inte är våra.

Rysslands storinvasion av Ukraina stod högt på dagordningen under Macrons tre dagar långa besök i Peking i veckan. Även Taiwan diskuterades med den kinesiske ledaren Xi Jinping.

Macron framhåller att det inte bara är Taiwan-frågan som riskerar att försämra relationerna mellan USA och Kina.

Om läget eskalerar allt för snabbt finns i nuläget risken att Europa "inte har tid och resurser att finansiera vår strategiska autonomi, utan blir en vasall", säger Macron i intervjun.

Men om tid ges kan Europa enligt Macron på några år i stället bli ett "tredje ben" i världspolitiken.

FRÅN FÖRSTASIDAN